Vierkampleiding: ‘We hadden achteraf bekeken een slag om de arm moeten houden’

Algemeen

Men kan veel van de wedstrijdleiding van de vierkamp zeggen, maar ezels zijn het niet. Want in tegenstelling tot de kuddedieren met de lange oren, stootte het management zich afgelopen weekeinde meerdere malen aan dezelfde spreekwoordelijke steen. Volgens velen werd er nodeloos een chaos gecreëerd. De toegewijde organisatie leek nog veranderlijker dan het weer.

Steun NLroei, je kunt hier meedoen aan de crowdfunding. Alvast bedankt!

Op zaterdag moest door de wisselvalligheid gecombineerd met de onvoorspelbaarheid ervan, keer op keer genomen besluiten worden herroepen, bijgesteld of starts alsnog geannuleerd. Het was vanaf vrijdag al duidelijk dat de voorspellingen weinig accuraat waren.

Traag
De wedstrijdleiders Thomas Hakkennes en Mark Buis hadden meer dan 24 uur nodig om te reageren op de commotie. In een verklaring pogen zij de stoep van de Berlagebrug schoon te poetsen door min of meer te doen alsof het pas zondag bleek dat het weer wisselvallig was. Zij geven in het bericht aan dat ‘er achteraf bekeken een slag om de arm had moeten worden gehouden’ als het ging om te vroeg genomen ferme besluiten.

Kritiek
Daarmee werd op hun (voorbarige) draconische ingreep op zaterdag gedoeld waarbij complete velden werden geëlimineerd. Dat leidde tot veel kritiek en frustratie. Vooral nadat de volgende ochtend op basis van een nieuwe voorspelling de maatregel weer razendsnel werd teruggedraaid.

Juristentaal
Een poging tot een vorm van empathie is er in de verklaring ook terug te vinden, maar dat blijkt in kille juristentaal geformuleerd. Zo worden ploegen die niet konden starten omdat zij op het verkeerde been zijn gezet, ingewreven dat zij “niet in een slechtere positie zouden zijn dan bij een volledige afgelasting.” De wedstrijdleiders sluiten af met een niet concrete belofte: ‘de feedback wordt meegenomen naar volgende jaren’.

Risico-analyse
Huub de Vaan, wedstrijdcommissaris en coach van DDS, heeft glasheldere feedback: “De wedstrijdleiding had veel sneller moeten onderkennen dat het weer wisselvallig was en dus lastig te voorspellen. Daarop hadden ze beter kunnen anticiperen door op basis van een risico-analyse duidelijke scenario’s te communiceren met daaraan gekoppelde deadlines die zo dicht mogelijk tegen de starttijd aan zouden liggen. Dan hadden de deelnemers veel beter geweten waaraan ze toe waren.”
De volledige verklaring van de wedstrijdleiding is hier te lezen.


[YUMPU epaper_id=62460373 width="540" height="600"]