NLroei eerstejaars: “Het is nooit genoeg en het kan altijd harder”

Algemeen

Door de onstuimige omstandigheden van dit weekeinde roeiden de mannen maar drie en de vrouwen slechts twee afstanden. Op basis daarvan zijn de eerstejaarspunten verdeeld. En hoewel er minder geracet is dan gepland, werd een andere kwaliteit op de proef gesteld: omgaan met onverwachte gebeurtenissen.

De lichte vrouwendubbelvier van Okeanos kaapte de maximale buit door de 250 en de 2500 meter te winnen. “We trainen nu altijd op de Amstel en zondag was het prima te doen met de wind. We maakten wel eens erger mee, dus we waren er wel op voorbereid”, merkte coach Suzanne van der Kaaden.

Volwassen
“Het was wel een bijzonder weekeinde”, bekent Van der Kaaden. “We hadden zaterdag onze boot al in het water liggen en toen ging het niet door. In de avond was het nog niet duidelijk of het überhaupt door zou gaan. De vrouwen waren al helemaal opgepept om te racen en toen liep het toch weer anders.” De Okeanoscoach zag in elk geval een ploeg die daar volwassen mee omging. “En dan krijg je zo’n uitslag waarbij je twee keer wint.”

Verbetering
Hoewel de uitslagen er goed uitzien kan de ploeg beter dan ze hebben gedaan volgens hun coach. “Maar het geeft wel een mooi perspectief dat er ruimte is voor verbetering.” De sprint was leuk volgens de coach. “Ze wilden zelf enorm hard gaan op de 250 meter. Ze hebben laten zien dat dit kan.” Toch een kritische coachnoot: “Maar het kan altijd harder. Ons motto is: Het is nooit genoeg en het kan altijd harder.”

Wijziging
Van der Kaaden vindt het besluit van de organisatie om de wedstrijd te wijzigen goed. “Maar ze hadden in de communicatie eerder mogen zijn.” Daar denkt Pepijn Verploegh, Skadicoach van de lichte mannenacht, anders over. “Wij moesten zaterdag om 13.30 uur wegen en twee uur van tevoren kwam de planning door. Dat was voor ons tijd genoeg. Zondag was er genoeg structuur.” Toch was het wel chaotisch. “Maar daar konden ze goed tegen. De roeiers waren gelukkig niet van slag. Ze moesten niet hun kop erbij laten hangen en gewoon doortrappen.”

Leien dankje
Bij de lichte mannenacht van Skadi ging het weekeind van een leien dakje, volgens Verploegh. “Ze hebben gedaan wat ze moesten doen en dat pakte nog leuk uit ook, gelukkig.” Ten opzichte van de vrouwen roeiden deze ploegen ook de 750 meter op zaterdag. “Ze hadden zelf het idee dat het beter kon.” Wat Verploegh betreft ging de 2500 het lekkerst. “Ze gingen er goed in en roeiden goed.”

Zwaren
Bij zowel de zware vrouwenacht als de zware mannenacht was het thuisploeg Nereus dat aan het langste eind trok. Waar het bij de mannen nog nek aan nek was bij de Winterwedstrijden tussen Nereus en Laga, waren de Amsterdammers op de Amstel duidelijk de baas. Bij de vrouwen was het verschil met een paar tienden in totaalscore minder ruim.