Lagacoach Fossi: ‘Heb geduld en train hard’

Algemeen

De mannenequipe van Laga presteerde goed bij de Winterwedstrijden. De Delftse vereniging heeft sinds dit seizoen een nieuwe coach, in de persoon van de Italiaan Francesco Fossi. Hij leidt de mannensectie, waar Susannah Chayes de vrouwensectie onder haar hoede heeft.

Fossi (30) is tweevoudig olympiër in de dubbelvier. Na Rio 2016 besloot hij zijn riemen in de wilgen te hangen en zich te richten op een fietsbedrijf in Italië, samen met de Nederlandse ex-roeister Claudia Belderbos. “Daar zijn we mee gestopt”, zegt hij. Blijkbaar lonkte het roeien weer. “We werkten er veel aan, maar doen nu andere dingen.”

Woerden
Inmiddels leeft het jonge gezin in Nederland. “We verhuizen over een maand van een tijdelijke woning in Amsterdam naar Woerden”, vertelt hij trots. Fossi heeft het naar zijn zin bij zijn nieuwe werk. “De sfeer is er erg goed. En ze zijn van de technische universiteit, dus ze zijn super georganiseerd. Dat ervaar ik als een groot voordeel. Het helpt om te focussen op het roeien en minder op allerlei zaken eromheen.”

Winterwedstrijden
De Winterwedstrijden was de eerste wedstrijd met Fossi als hoofdcoach aan het roer. Daar kijkt hij tevreden op terug: “We zijn van tevoren tien dagen in Banyoles op trainingskamp geweest. Ze hebben tijdens de race laten zien wat ze daar hebben geleerd. Daar ben ik tevreden over.” Lagamannen sleepten dat weekeinde maar liefst acht blikken in de wacht.

Resultaten
Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Fossi geeft toe dat de Winterwedstrijden de eerste race van het seizoen is en dat er nog veel kan gebeuren. “Maar het is een heel goede start. En dat is weer goed voor de morele kracht.” Toch wil de hoofdcoach niet te lang stilstaan bij de resultaten van nu. “Onze doelen liggen verder in het seizoen. De resultaten van nu geven slechts het begin aan van een proces.”

Uitbouwen
Geholpen door succesvol verlopen Winterwedstrijden kijkt hij dus vooruit. “Het is een eerste stap. We bekijken nu vooral hoe we de resultaten kunnen uitbouwen. We kijken waar we nu aan moeten werken en zo bouwen we door aan de rest van het seizoen. Want daar moeten we vooral het verschil kunnen maken.”

Verder
Fossi noemt twee ingrediënten die een studentenploeg in zich moet hebben en die hij zal bijbrengen aan zijn succesvol gestarte pupillen. “Ploegen moeten geduldig kunnen zijn en ze moeten hard kunnen trainen. Als je dat combineert met passie voor roeien kom je ver.” Geduld heb je volgens de Italiaan vooral nodig om te investeren in jezelf en in je team. Pas als je dat kunt opbrengen en het kunt combineren met beter worden in trainingen, dan kun je pas echt verder komen. “Pas later komen de echte resultaten. Eerst investeren.”

Zelf zou Fossi meer in de boot willen zitten, maar dat komt er nog niet van. “Soms train ik met de mannen, maar ik wil het zelf weer meer gaan doen.”