Coastal Rowing óf lichtgewicht roeien bij Spelen 2024

Kort

Roeifederatie FISA gaat komende tijd twee opties onderzoeken voor het roeiprogramma tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In de ene mogelijkheid blijft de lichte dubbeltwee bestaan, in de andere worden deze velden vervangen door twee nummers van het zogeheten Coastal Rowing.
De eindsprint van de crowdfunding is ingezet. Inmiddels is 11.107 van de beoogde 15.000 euro binnen. Je kunt hier meedoen. Alvast bedankt!

Dit is besloten tijdens de laatste vergadering van de FISA-council die onlangs werd gehouden in Lausanne. Eerder was duidelijk gemaakt dat vanwege druk uit het organiserende IOC de kans op licht roeien op de Spelen na 2020 zeer klein zou zijn. Twee jaar terug zinspeelde FISA-bestuurder Gerritjan Eggenkamp al op de mogelijkheid van Coastal Rowing bij de Olympisch Spelen. Welke van de twee mogelijkheden meer kans maakt is op basis van de beschikbare informatie lastig te geven.

Senegal
Coastal Rowing zal in tegenstelling tot het roeien op een wedstrijdbaan wél al onderdeel zijn van de Jeugd Olympische Spelen van 2022 in Senegal. Dit vanwege het simpele gegeven dat er in de wijde omtrek van gaststad Dakar geen tweekilometerbaan aanwezig is. Ander opvallend feit is dat roeien één van de vier sporten tijdens de Spelen van Tokyo zal zijn waarin Noord- en Zuid-Korea met een gezamenlijk team zullen aantreden.