[NK] Steffen de Vries: “Het weer is niet te voorspellen…doe het dan ook niet!”

Kort Voorpagina Wedstrijden

Veel lof was er voor de wedstrijdleiding bij het verplaatsen van de NK-finales naar de luwe zondagochtend. Kritisch was men over het afgelasten van de overige wedstrijden.

Zaterdag spookte het op de Willem-Alexanderbaan. Mitchel Steenman, slagman van Neerlands ongestuurde twee, kon het beamen. ‘Tijdens onze halve finale liepen de golven zo onze boot binnen, ik kan je vertellen dat dit een zeldzaamheid is dat zoiets gebeurt”, zei deze ervaren equiperoeier.

Verplaatsen
Gisteren deden zich onveilige situaties voor, was aligneren vaak heel lastig en de omstandigheden werden er ook niet eerlijker op. Aan het einde van de zaterdag nam wedstrijdleider Rolf Denissen met zijn team het ferme besluit de NK-finales te verplaatsen. Zondagochtend in alle vroegte konden de roeiers de titelstrijd aangaan.

Verwachting
“We hebben dit besluit genomen om in elk geval de NK-nummers onder zo eerlijk mogelijke omstandigheden te laten verlopen. Op grond van de weersvoorspelling leek de ochtend daarvoor het meest geschikt. Ook werd er voorspeld dat de wind na 9 uur weer behoorlijk zou toenemen. We hebben besloten om de wedstrijd verder af te lasten’, aldus Denissen.

Voorspellen
Dat bleek achteraf een wat voorbarig besluit. Volgens velen had er in elk geval zondagochtend goed geroeid kunnen worden. Talentcentrum Utrecht-coach Steffen de Vries had alle begrip voor de maatregel, maar plaatste hardop een vraagteken bij het vroeg nemen ervan: “Het weer is niet te voorspellen, doe het dan ook niet!”

Lastig
De wedstrijdleiders hebben een lastige taak. Ze waken voor de veiligheid, hoeden voor een eerlijk wedstrijdverloop en als gevolg van een uit de Verenigde Staten overgewaaide claimcultuur kunnen zij erop worden aangekeken als er iets mis gaat. Ook is de kritiek niet mals als de wedstrijden op de dag zelf worden afgelast, laat staan als de roeiers al op het water zitten.

Protocol

Voor de vierde maal dit seizoen (Novembervieren, Hel van het Noorden, Winterwedstrijden en nu dus de Westelijke) worden er wedstrijden geschrapt. De weersvoorspellingen worden steeds accurater en zijn voor iedereen toegankelijk, Internet staat bol van de communicatiemiddelen, maar het roeien in Nederland ontbeert bij wedstrijden een uniform communicatieprotocol.

Morgenochtend volgt op NLroei een NKverslag.