Juniorcoach Ed Maan: “ Karolien Florijn naar EK-senioren”

Kort Uitslagen Wedstrijden

Als het aan coach Ed Maan ligt, gaat zijn pupil Karolien Florijn naar het Olympisch Kwalificatietoernooi. Roel Braas en Mitchel Steenman zijn al lang zeker van Rio, zij reizen er heen met een verse Nederlandse titel op zak.

“Als het enigszins kan, moet je deelnemen”, zei Mitchel Steenman. Vorige week stond hij in Varese met Roel Braas omhangen met een zilveren medaille nog op het podium met Zuid–Afrikanen en Britten. Gisteren werd hij met zijn maat geflankeerd door mannen van Nereus.

Gemak
Met ogenschijnlijk groots gemak behaalde het bondskoppel de overwinning in de twee zonder stuurman. “We kunnen nu naar Rio, want we vonden dat we niet zonder Nederlandse titel kunnen gaan”, zegt de ervaren Steenman die zijn achtste (!) titel in het kleinste boordnummer behaalde. Hij bedoelde dat niet per se als grap.

Rib
Kletskoek verkoopt Steenman niet, hij geeft aan goed te hebben overwinterd. “Op mijn kleine ribblessure na, kenden we geen problemen. In die periode heb ik wel tweemaal daags gefietst.” Het koppel lijkt aan degelijkheid te hebben gewonnen. De mannen trainen nu al ruim tweemaal langer met elkaar dan ze vorig seizoen hebben gedaan. Toen roeiden ze nog maar drie maanden samen, maar pakten niettemin een keurige vierde plaats bij de WK.

Raket
De ster van junior Karolien Florijn rijst als een raket. Gisteren greep zij in de skiff de nationale titel bij de senioren, waarbij de roeisters uit de Rio-dubbelvier ontbraken. “Samen met mijn coach heb ik na de Skiffhead vooral gewerkt aan de catch, dat gaat nu beter. Uit het starten kan ik nog meer halen’, zei Florijn.

Leeuwin
Haar coach Ed Maan wil tegenstand opzoeken, maar de competitieve coach van het Leidse talent staart niet naar de Nederlandse navel, hij blikt zelfs richting Rio. “We willen naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi om een startplaats te behalen voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet ze bij de EK voor senioren hoog eindigen. Ik ga er vanuit dat de roeibond mijn roeister daarvoor uitnodigt”, aldus Maan. Hij behandelt zijn pupil niet als een kasplantje. “Of ik Karolien voor de leeuwen werp? Ze is zelf een Leeuwin!”

Een overzicht van de kampioenen is hier te vinden.