Voetbal en roeien ooit al hand in hand, mogelijk binnenkort bij Feyenoord

Kort

Hoewel – het moet weer worden gezegd – het Oranje elftal niet meedoet, gaat het WKvoetbal gewoon door. Voetbal slokt wederom de mondiale aandacht op. Dat gebeurt met roeien toch wat minder vaak en zeker ook minder intensief. Hoewel de clichés van voetbal en roeien enigszins op elkaar lijken (‘de bal is rond’ en ‘roeien met de riemen die je hebt’) zijn er veel meer verschillen dan overeenkomsten. Kanoën en roeien worden al nauwelijks gecombineerd bij één club, laat staat voetbal en roeien.

Toch is het in het Franse Vichy volgens het Algemeen Handelsblad in 1900 ooit geprobeerd. Daar is toen een voetbal- annex roeivereniging opgericht. Hoogstwaarschijnlijk was dat geen succes, er zijn geen sporen van teruggevonden.

Feyenoord
De tijd lijkt in Rotterdam echter rijp om onder vlag van Feyenoord ook te gaan roeien. Feyenoordbaas Jan de Jong maakte recent bekend dat de voetbalbekerwinnaars inmiddels ook een basketbal-, handbal- en een hockeyafdeling hebben. Dit vooral om de jeugd van Rotterdam-zuid sportief in beweging te krijgen. Hij riep andere sporten zich ook bij Feyenoord (ooit een atletiekvereniging) aan te sluiten. Gesprekken met zwemmers en atleten zijn al in gang gezet, zegt hij in dit filmpje.