Corona reduceert kansen op olympische kwalificatie

Algemeen

Gisteren zette roeifederatie FISA vanwege het Corona-virus een streep door de eerste twee wereldbekers van dit seizoen. Hierdoor ziet een aantal Nederlandse ploegen hun mogelijkheden om te voldoen aan de nationale normen met 50 procent afnemen. Want de kans om te voldoen aan de nationale norm is nu beperkt tot de wereldbeker in Luzern (22 tm. 24 mei) en de EK (5 tm. 7 juni) in Poznan.


Doe mee aan de crowdfunding en maak kans op Fluisterend goud van Diederik de Boorder. Doneren kan hier

Voor ploegen die vorig jaar bij de WK niet aan de internationale normen hebben kunnen voldoen, is er nog een strohalm: het olympisch kwalificatietoernooi – oftewel het OKT – dat van 17 tot en met 19 mei in Luzern wordt gehouden. NLroei zet de route naar Tokyo op een rijtje.

Zeker
Voor de mannenboten dubbelvier, skiff en acht, en de vrouwenboten dubbeltwee, dubbelvier, vierzonder en lichte dubbeltwee stond het stoplicht sinds de WK al op groen. Deze boten hebben vorig jaar in Linz allemaal voldaan aan de nationale en internationale normen. Daarbij moet worden aangetekend dat de skiffeuse en de mannendubbeltwee wel aan de internationale norm voldeden, maar nog niet aan de nationale eis. Toch gaan ze mee, maar als als startende reserves. Daardoor hoeven zij niet te voldoen aan (strengere) NOCNSFnormen.

‘Reservetweetjes’
De tweezonder van zowel de mannen en de vrouwen moeten nog gaan voldoen aan de internationale kwalificatie-eisen. Dit betekent dat deze boten eerste of tweede moeten worden bij het OKT. Mocht dat lukken, dan is het niet nodig te voldoen aan de nationale eisen, want deze ploegen worden ook gerangschikt in de categorie ‘functionele reserves’ en de bemanning wordt mogelijk ingezet als wisselroeiers indien er iemand in de mannenacht of vrouwenvierzonder geblesseerd raakt.

Lichte mannendubbeltwee
Er zijn twee lichte dubbels die op eigen kosten serieus trainen voor de kwalificatie: Ward van Zeijl/Bart Lukkes en David van Velden/David Kampman. Eerst zullen beide dubbels onderling moeten gaan uitvechten wie de snelste is. Dat zal dus niet meer lukken bij de wereldbekers. Daar zal een andere manier voor moeten worden bedacht. De ploeg die uit die nog te bedenken procedure als beste uit de bus komt, zal worden afgevaardigd naar het OKT. Een top-2 positie is dan voldoende voor kwalificatie. Mocht deze hobbel zijn genomen dan volgt er in Luzern een kans om te voldoen aan de nationale norm (top-5), top-4 bij de EK is ook voldoende.

Vrouwenacht
De langste boot bij de vrouwen heeft aan een eerste plaats bij het OKT voldoende om aan zowel de internationale als de nationale norm te voldoen. Wordt de vrouwenacht tweede, dan moet er alsnog goed worden gepresteerd in Luzern of bij de EK, voor deze boot geldt bij de EK een top-4-prestatie als norm.

Mannenvierzonder
Deze ploeg heeft een wat bijzonder positie. Aan de internationale norm is al voldaan. Want zevende bij de WK. Dat was echter niet goed genoeg voor de nationale norm (A-finale bij de WK) . Maar deze ploeg bemant geen reserveboot en moet dus voldoen aan de nationale normen: top-5 wereldbeker Luzern of top-5 bij de EK.