Joanneke Jansen: “Stuurvrouw was de beste uit onze boot”

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Indrukwekkend. Dat was de Boatrace van Joanneke Jansen in veel opzichten. Van de publieke belangstelling tot het woelige water, en van stuurmanskunsten tot media-aandacht.

Eigenlijk had ze het vooraf niet echt in de gaten, maar Joanneke Jansen roeide zaterdag de wedstrijd van haar leven. In een klap werd haar ploeg wereldberoemd en werd zij bedolven onder aandacht. “Het is niet voor te stellen. Ik krijg reacties van mensen die ik helemaal niet ken, anderen heb ik jaren niet gesproken en de media weten mij te vinden”, zegt zij vanaf haar hotelkamer in Nederland waar zij vannacht verbleef nadat zij was ingevlogen door het televisieprogramma Pauw.

Pompen
Het was volgens Jansen haar stuurvrouw Morgan Baynham-Williams die de doorslag gaf. “Zij nam een dapper besluit en stuurde ons op een gegeven moment de luwte in. Dat was een briljante keuze. Dat kon je vooral aan Cambridge zien. Hun boot liep helemaal vol, ondanks dat ze pompen aan boord hadden. Voor ons was het ook niet gemakkelijk roeien op het woelige water, maar we hielden het droger aan boord.”

Belangrijk
De Theems was door de combinatie van storm en tij nauwelijks bevaarbaar. “Toch had ik de indruk dat onze basissnelheid hoger lag, maar wij als roeiers waren beduidend minder belangrijk dan onze stuurvrouw. Zij was de beste van onze ploeg.”

Kwaliteit
Het was voor het tweede jaar dat de vrouwen over hetzelfde traject roeien als de mannen. Dat gaf de Woman’s Blue Boats een kwaliteitsimpuls. Zo is de coaching geprofessionaliseerd en wordt de kwaliteit van de (deels buitenlandse) bemanning steeds beter. De vrouwen liften nu nadrukkelijker mee op de publieke belangstelling die er meer dan eeuw is voor de mannenrace.

Helikopter
Jansen, oud-roeister van DDS en Triton, concentreerde zich tijdens de wedstrijd op haar roeien, maar kreeg de massale belangstelling voor de wedstrijd toch mee. “Dat kon ook niet echt anders, er cirkelde een helikopter boven ons en op de bruggen hoorden we de mensen ons luidkeels aanmoedigen.”

162
Geschat wordt dat ruim 200.000 mensen op het evenement waren afgekomen dat voor de 162ste maal werd gehouden. De voormalige wedstrijdcommissaris van Triton gaf aan de tafel van Jeroen Pauw te kennen dat ze haar verblijf in Oxford nog met vier jaar wil verlengen, ze weet nog niet of ze ook wil terugkeren in de donkerblauwe boot.

© NLroei, 29 – 03 -2016