Spiegelwaal Nijmegen door roeiers ingewijd

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Het was voorlopig eenmalig, maar eindelijk hebben de leden van roeivereniging De Waal op hun toekomstige water kunnen roeien. Maandag werd het Rivierpark op feestelijke wijze geopend.

Er lijkt daarmee een einde te zijn gekomen aan een lange periode van onduidelijkheid voor de roeiers. Toen tien jaar geleden bekend werd dat er vanwege overstromingsgevaar een nevengeul zou komen aan de noordkant van de Waal en de stad Nijmegen, werd meteen door potentiele roeiers een roeivereniging opgericht. Nijmegen was tot dan toe de enige grote stad in Nederland zonder burgervereniging en de plek waar studentenvereniging Phocas roeide (en nog steeds roeit) was vanwege de scheepvaart verre van ideaal om te vestigen.

Ruzie
Roeivereniging De Waal richtte zich erop om dit jaar van start te gaan op de zogeheten Spiegelwaal van drie kilometer lang, maar steeds waren er nieuwe obstakels. In oktober was het zelfs even de vraag of er hoe dan ook geroeid zou mogen worden op de bypass van de rivier de Waal. De Gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat konden het niet eens worden over wie nou eigenlijk de eigenaar was van het stuk water en Rijkswaterstaat wilde als signaal elk initiatief stil leggen. “Inmiddels is dat gelukkig uit de wereld en heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat het jaar 2016 gebruikt zal worden als een proefjaar waarbij zoveel mogelijk wordt toegestaan”, vertelt secretaris Vincent Ormel.

Huisvesting
Begin deze maand werd echter duidelijk dat er nog geen vergunning was verleend voor een tijdelijke aanlegplaats en uitvalsbasis. Gemeente en vereniging gaven elkaar daarvan de schuld, maar het resultaat is dat er vooralsnog niet geroeid kan worden. Ormel: “Het duurt nu inderdaad langer dan we hadden gehoopt. Ons doel is om vóór de zomer in het Bastion te zitten, de binnenkant van de nieuwe brug over de Waal, maar dat vergt nog veel werk. Nu hebben we ergens verderop in een loods een aantal boten gestald vanuit waar we mogen roeien. Maar het is allemaal nog net iets te ingewikkeld om daarvandaan regelmatig het water op te gaan.”

Opening
De strubbelingen zorgden niet voor een matige opkomst bij de opening, waar voorlopig eenmalig geroeid kon worden. “Ondanks de heftige storm, zijn we met verschillende boten het water op gegaan en dat gaf een machtig gevoel. Eindelijk roeiden we op het water wat we al zolang van de kant hadden gezien. Er was ook veel publiek op af gekomen, dus dat was ook bijzonder om mee te maken”, aldus Ormel.

Phocas
Naast de ongeveer 25 roeiers van De Waal waren de studenten van Phocas met maar liefst 120 man uitgerukt. “Een dispuut hield er hun jaarlijkse wedstrijden, maar zij zullen pas definitief verhuizen als het Bastion helemaal gereed is. Dat is vermoedelijk pas in 2018. Wij zullen eerst gebruik maken van een tijdelijke voorziening.”

Klaar voor de start
Tijdens de opening werd ook nog eens geleurd voor extra leden. Inmiddels heeft De Waal maar liefst 190 betalende roeiers. Een immens groot aantal voor een al tien jaar bestaande vereniging zonder roeiwater. “Voor beginners hebben we nu zelfs een wachtlijst”, laat Ormel weten. Met 30 a 40 boten is ook de vloot inmiddels klaar voor de start. “We hebben enkel nog wat C4-en nodig voor beginners, voor de rest zijn we zo goed als rond.”

©NLroei, 30-3-2016