Nieuw-Zeelander Manson skifft 6:30

Achtergrond

Er zijn tamelijk veel roeirecords. Banen, leeftijden en de verschillende toernooien leveren dankzij het brede spectrum aan boottypen een eindeloze waslijst aan ‘beste tijden ooit’ op. Voor wat het waard is. Roeifenomeen Diederik Simon nuanceerde roeitijden.

Volgens deze olympisch veteraan in ruste en thans actief topcoach meet men al roeiend niet alleen vaak de stroomsnelheid van het water, maar ook de temperatuur ervan. Waarmee de nuchtere Simon wil aangeven dat bijvoorbeeld de viscositeit van het water (dat samenhangt met de temperatuur) een belangrijke factor is die de snelheid van een boot beïnvloed. Hij raakte dit weekeinde twee clubrecords kwijt, tweezonder en dubbelvier. Pleister op de wonde: zijn eigen Nereus-pupillen verbeterden hem. De dubbelvier van zijn slagfenomeen Robbers brak zelfs het Nederlands record.

Koningsrecord
In Poznan zal het water bij de wereldbeker dus niet stroperig zijn geweest. Er werd dan ook een flink aantal ‘Best Times’ gevaren. zoals roeifederatie FISA ze noemt. In veel opzichten was de winnende tijd van skiffeur Robbie Manson spraakmakend, hij zette 6:30 op de klokken. Deze Nieuw-Zeelander lijkt naadloos de troon van zijn landgenoot Mahé Drysdale in het koningsnummer over te gaan nemen. Manson scherpte in elk geval het record van Drysdale aan.

Elfde
Vorig jaar strandde hij in de dubbeltwee op een vijfde plaats in de olympische b-finale. In 2012 kwam Mason er openlijk voor uit homoseksueel te zijn. Manson was niet de enige Nieuw-Zeelander die goud won bij deze wereldbeker. Zijn land leidt het medailleklassement met zesmaal goud en een zilveren plak. Beelden van zijn recordrace zijn hier te vinden.