NLroei development: Wisselende bezetting bij de dubbeltweevelden

Algemeen

Met de NSRF nog als laatste krachtmeting zijn de developmentklassementen bijna ten einde. Voorheen ging het, met uitzondering bij de lichte vrouwen, om vierzonders die de strijd aangaan. Dit jaar zijn daar dubbeltweeën aan toegevoegd. De ervaringen daarvan kunnen worden opgetekend.

Opvallend is dat het aantal deelnemende dubbels bij de vrouwen veel groter is dan bij de mannen. De lichte vrouwen roeiden voorheen ook al in dit nummer, zij hebben geen alternatief. De mannen kozen massaal voor de vierzonder. Er zijn maar zes scorende lichte tweeën en slechts vier zware ploegen met punten. De zware vrouwen doen het met zijn twaalf boten.

Scullen
“Ik vind het leuk dat er nu een optie is om te scullen. Voor kleinere verenigingen zoals Euros biedt dat veel meer mogelijkheden om boten gevuld te krijgen. Als meer ploegen dat doen, zijn er geen enorme niveauverschillen”, verklaart Euros slagroeister Minke Holleboom het brede animo bij de zware vrouwen.

Simpel
Het Twentse duo is oppermachtig in het klassement. Vier van de vijf wedstrijden werden door hen gewonnen. “We hebben beide hetzelfde doel”, zegt Holleboom over haar ploeggenoot Helen Harmsen en zichzelf. “En dat is winnen. We houden het roeien zo makkelijk mogelijk en technisch simpel, dat klikt goed.” Het duo heeft in december al de keuze gemaakt voor dit nummer. “Euros had ook nog een vierzonder, maar die viel in de winter uit elkaar. We wilden in de twee blijven en daarom doen er twee ploegen van onze vereniging mee”, zegt de slagvrouw.

Tegenstand
Bij de mannen is het Skadi dat het klassement ruimschoots aanvoert. “Ik vind dit nummer prettig”, zegt boegman Joris Faas over het klassement dat hij start. Hij en zijn medebemanningslid Sander Boelens hadden beiden al scullervaring. “Het was van begin af aan als doel om te winnen, maar stiekem had ik wel meer tegenstand verwacht.” De Rotterdammers winnen elke gestarte wedstrijd met kop en schouders. “Het aantal ploegen valt tegen en dus roeien we steeds een directe finale. Dat is jammer.”

Niveauverschil
“We merken dat we zelf meer plezier haalden uit het boordveld vanwege de concurrentie. Ook al wonnen we er niet altijd, we werden wel meer gepusht. Het niveauverschil is groot. We varen vrij gemakkelijk vooraan”, ervaart Faas die vorig jaar in de vierzonder startte. Dat staat in contrast met de ervaringen van Holleboom. “In de top drie roeien soortgelijke ploegen. Vrouwen die al een aantal jaar roeien en scullervaring hebben. De verschillen waren overigens aan het begin van het seizoen groter, maar vorig jaar gescullt hebben maakt wel verschil.”

EUC
Beide ploegen reizen in juli naar Servië af voor de EUC. “Dat kwam eerder dan verwacht”, bekent Faas. De NSRF is voor Skadi en Euros een goede generale. “Bij de ZRB zijn we voor de eerste keer tweede geworden, daar balen we van”, zegt Holleboom. “Dat gaan we goedmaken volgend weekeinde en we gaan laten zien dat we op de eerste plaats thuishoren. Verder blijven we nog twee weken doortrainen. We kunnen nog stappen maken in de dubbeltwee.”

 

De standen in de developmentklassementen zijn hier te vinden.