Verdonkschot: “natuurlijk zijn de afvallers verdrietig”

Achtergrond Algemeen Voorpagina

De bondscoaches van de vrouwensectie zijn eruit, de vrouwenacht is gevormd. Hoofdcoach Josy Verdonkschot meent dat de selectie voor de acht helder en consistent is gegaan. Heleen Boers is de meest opvallende afvaller.

“We hadden tijdens de selectieperiode prima roei-omstandigheden. Helaas hebben we de roeibaan niet voor ons alleen, maar we hebben slechts een enkele keer wat last gehad van andere boten”, vertelt Verdonkschot telefonisch vanuit Sevilla. Het selecteren werd over drie dagen verdeeld. Telkens werd driemaal 1000 meter verroeid waarbij per race één persoon werd gewisseld. Extra races waren niet nodig, de coachstaf had een duidelijk beeld.

Referentie
Time-trials hebben als nadeel dat het moeilijk vast te stellen is welke invloed het wisselen van een enkele roeister precies heeft. Een ploeg roeit met precies dezelfde bezetting twee keer achter elkaar zelden exact dezelfde tijd. “Het was echter niet het enige waarnaar we gekeken. De tijden die werden neergezet, waren ook in lijn met wat de twee-zonder tegelijkertijd neerzette en wat ze op de ergometer deden. Daarnaast hebben we ook nog de doldrukmeting en de video-opnames benut. Ook die wezen dezelfde kant op.”

Sfeer
Verdonkschot over de afvallers (Heleen Boers, Kirsten Wielaard en Jenny de Jong): “natuurlijk zijn ze verdrietig, het zou gek zijn als dat niet zo was. Maar ik heb niet de indruk dat ze het niet begrepen.” De Amsterdammer roemt ondertussen de sfeer in groep. “Gisteren zijn ze in kleine groepjes uit eten geweest, waarbij juist de ingeselecteerden en de uitgeselecteerden samen op pad gingen. Ik denk dat dit komt omdat de vaste waarden van nu in vroegere tijden ook wel eens aan de andere kant hebben gestaan.”

Boers
Meest opmerkelijk afvaller is Heleen Boers. Zij was enige tijd de slagroeister van de boot en ook in de twee-zonder behoorde zij altijd tot de snelsten. De roeister van Okeanos kampte echter maanden met de gevolgen van hersenschudding, opgelopen tijdens een val van de racefiets. Verdonkschot: “Op basis van de ergometertrainingen die we vlak voor vertrek deden, kan ik stellen dat ze wel weer bijna op haar oude niveau was. Maar ik denk vooral dat ondertussen de rest is gegroeid en haar heeft voorbijgestreefd.”

Hoger niveau

Dat hij en zijn assistenten Kirsten van der Kolk en Titus Weijschedé het nu zonder het sterke koppel Boers/Jorritsma moeten doen, is volgens Verdonkschot geen probleem. “Het is niet zo dat we dat niet kunnen hebben. Het betekent vooral dat het complete niveau van de groep hoger is komen te liggen.” Hij onderbouwt dat met de in zijn ogen snelle tijden die de acht telkens voer. “Ze roeiden met redelijk neutraal weer steeds rond de 3.00 minuten op de kilometer en op de tweede dag juist wat sneller. Ik denk dat we daarmee op koers liggen.”

Medailles
De ploeg prepareert zich vanaf nu op het olympische kwalificatietoernooi (OKT). Daar worden eind mei nog twee lastminute-startbewijzen voor de vrouwenacht verdeeld. De Nederlandse vrouwen hebben in dat boottype sinds 2000 een 100 procentscore als het gaat om de olympische (troost)medailles.

©NLroei, 28-1-2016