Onzekere tijden voor Aletta Jorritsma

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Aletta Jorritsma moest afgelopen dagen lijdzaam toezien hoe in Sevilla de vrouwen-acht werd geselecteerd. De boot die zij oorspronkelijk ook wilde halen. De roeister is herstellende van overtraindheid en hoopt nog in aanmerking te komen voor de twee-zonder.

Voor de buitenstaander was het eind december opmerkelijk nieuws. Jorritsma, een vaste kracht binnen de acht en ook medaillewinnares in de twee-zonder bij de EK van 2014, werd gepasseerd voor de laatste selectie in Zuid-Spanje. De roeister van Nereus bleek overtraind. En dat had ze pas laat in de gaten gekregen.

Slaapgebrek
“Natuurlijk kan ik achteraf wel zeggen dat het al langer niet goed zat, maar op dat moment dacht ik gewoon dat het een dipje was en het vanzelf wel beter zou gaan”, vertelt Jorritsma. “Ik heb ook nog nooit grote dingen gehad zoals blessures of overtraindheid. Ik wist dus ook niet hoe zoiets voelde.” Terugblikkend denkt de roeister dat het achterliggende probleem vooral slaapgebrek is. “Ik sliep erg slecht en ik denk dat dat mijn herstel heeft beperkt.”

Klap
De echte klap kwam echter pas een dag na de trial over zes kilometer op de Bosbaan, die vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot organiseerde als alternatief voor de afgelaste Hel van het Noorden. Jorritsma presteerde daar met haar partner Karien Robbers met een derde plaats nog naar behoren “Maar de dag erna deden we een intensieve ergometertraining en mijn scores waren ronduit dramatisch. Ik kwam amper vooruit.”

NK Indoor
Na een gesprek met Verdonkschot werd met het oog op de snel naderende NK Indoorroeien besloten gas terug te nemen en zoveel mogelijk uit te rusten. “Ik wist dat het geen geweldig resultaat zou worden en ik zette dan ook een stuk langzamer in, hopende dat ik nog hard kon afsprinten. Maar zelfs dat zat er niet in. Ik had werkelijk helemaal niets meer over.” De Amsterdamse bleef met een tijd van 7:01,9 ver verwijderd van haar persoonlijke record.

Afvalronde
Jorritsma keek dan ook niet vreemd op toen ze te horen kreeg dat ze – ondanks haar sterkte track-record – niet was geselecteerd voor de laatste afvalronde voor de acht. “Josy Verdonkschot gaf aan dat hij me alleen wilde testen als ik fit was.. Dat bleek een juiste keuze, selecteren had voor mij toen geen zin gehad.”

Sevilla
De geboren en getogen Friezin is namelijk nog steeds niet optimaal en volgt nu een aangepast schema met louter korte duurtrainingen. Desalniettemin besloot Jorritsma toch af te reizen naar Sevilla. Dat haar voormalige ploeggenoten op dezelfde plek vechten om de laatste plekken in de acht kon haar daar niet van weerhouden. “Natuurlijk is het confronterend, maar aan de andere kant ben ik wel even weg en kan ik trainen in de zon”, stelt Jorritsma nuchter.

Appartement
Wat scheelt is dat ze niet in hetzelfde hotel als de vrouwenselectie verblijft. Met haar twee-partner Karien Robbers en de lichte schaduwdubbeltwee van Lisa Wörner en Mirte Kraaijkamp zitten ze in een eigen appartement. “Op deze manier maak ik het van de zijlijn mee en dat is ergens ook wel fijn. En ik kan mezelf erover gaan opvreten, maar dat heeft weinig zin.” Ze heeft het zelfs naar haar zin in de hoofdstad van Andalusië. “We hebben veel lol samen en dat maakt veel goed. Ik voel me verder ook helemaal niet slecht. Alleen als ik in de boot zit, merk ik al snel dat mijn benen niet doen wat ik wil.”

Boers
Ze hoopt alsnog snel te herstellen en op tijd genoeg fit te zijn voor de selectie van de twee-zonder, die gepland staat voor in het volgende Sevilla-kamp, over drie weken. Nu haar voormalige maatje uit de twee-zonder, Heleen Boers, is uitgeselecteerd, gloort wellicht de kans dat dit duo in ere kan worden hersteld. Voor Jorritsma is dat nog een ver-van-haar-bedshow. “Ik ben vooral met mezelf bezig en zie daarna wel verder.”

©NLroei, 27-1-2015