Vlaams roeien krijgt flink meer geld, maar Peleman stopt

Kort Voorpagina

De Vlaamse overheid gaat flink meer in de roeisport investeren. In 2017 ontvangt het topsportprogramma van de Vlaamse roeibond maar liefst 30% meer dan een jaar geleden. Voor wereldkampioene uit 2014 in de lichte skiff, Eveline Peleman, komt deze investering echter te laat. Zij gaf afgelopen week aan te stoppen met roeien.

De 24-jarige Gentse kwam tot dat besluit na enkele jaren vol fysieke tegenslagen. Nadat zij op zeer jonge leeftijd op de Bosbaan in Amsterdam tot wereldkampioene werd gekroond, probeerde de roeister een overstap naar het zware roeien om zo alsnog in de skiff de Olympische Spelen te halen. In 2015 kreeg zij echter last van de ziekte van Pfeiffer en kwam sindsdien niet meer terug op haar oude niveau. “Mijn lichaam zegt dat het goed is geweest”, vertelde ze aan de Vlaamse pers. Op haar eigen Facebook-pagina verklaarde ze dat ook het combineren van haar studie en topsport haar de laatste maanden lastig afging.

Beloning
De investering van 256.480 euro gaat dus aan Peleman voorbij. Het Vlaamse roeien wordt vermoedelijk beloond voor de olympische kwalificatie van skiffeur Hannes Obreno en de eveneens oorspronkelijke plaatsing van de dubbeltwee van lichtgewichten Niels van Zandweghe en Tim Brys. Beide boten plaatsten zich in Luzern bij het olympisch kwalificatietoernooi voor Rio de Janeiro, maar door een discutabele regel van roeifederatie FISA konden de Belgen slechts één ploeg uitvaardigen en dat werd Obreno. De Bruggenaar eindigde daar verrassend sterk op een vierde plaats. Van Zanweghe werd later in Rotterdam wereldkampioen voor lichte skiffeurs onder 23 jaar.

©NLroei, 28-3-2016