Nederland met gehavende vloot toch nog derde in medailleklassement

Kort Terugblik

De lichte vrouwendubbel ontbrak vanwege een medische reden. En de bemanning van de boordboten tobde ook met gezondheidsklachten. Eerder was Ellen Hogerwerf – vaste kracht van de vierzonder – vervangen door invalster Sophie Souwer. Dat was een probleemloze wissel want het was alsof Souwer de afgelopen jaren met één riem heeft geroeid. Het bracht de vierzonder bij de vrouwen goud. De mannendubbelvier kreeg bij de EK een tikje van de Italianen, maar sloeg op de Rotsee keihard terug, de oranje ploeg ging onbedreigd naar de overwinning.

De dubbeltweeën stonden ook op het erevlot: Roos de Jong en Lisa Scheenaard hadden zilver. Stef Broenink en Melvin Twellaar kaapten het brons. De Holland Acht werd met een experimentele opstelling derde en laatste, maar kon het bijbehorende edelmetaal later ophalen.

De Britten zijn in 2020 vanwege Corona niet van hun eiland geweest, maar de glorie ervan is niet vergaan: drie keer goud. En zilver, en brons. De openbaring (of de schrik) kwam echter uit China: driemaal goud. Nederland werd in dat lijstje derde met twee eerste plaatsen. Zeven andere landen behaalden elk één gouden plak. De Ieren blijven opvallend goed presteren, naast goud had ze nog vier troostmedailles.

Verslag van een week in Luzern?…NLroei doet het. Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!