Emke en Verdonkschot ondanks goud niet zonder zorgen

Achtergrond

Zowel bij de mannen als de vrouwen leverde Luzern goud op. Beide winnende boten – respectievelijk de dubbelvier en de vierzonder – deden dat ook nog eens imponerend. Dus daarover kunnen de hoofdcoaches Mark Emke (mannen) en Josy Verdonkschot (vrouwen) tevreden zijn. Maar beiden hebben ook ploegen met een probleem. De Holland Acht viel in de finale hard terug. En de dubbelvier van de vrouwen – nota bene kersvers Europees kampioen – was dit weekeinde niet in vorm. NLroei sprak beide coaches die samen zorgden voor een derde plaats in het medailleklassement.

Verslag van een week in Luzern?…NLroei doet het! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Emke tast voorlopig in het duister. “De acht heeft vaker dat het niet in de wedstrijd eruit komt wat er op de training in zit. Dit keer hadden we een andere opstelling omdat slag Robert Lücken op vrijdag ziek was en nog niet helemaal hersteld bleek. Bram Schwarz sloeg de finale voor en dus zaten delen van de bemanning op een andere plek. Dat is natuurlijk wennen, maar in de training ging het goed. De ploeg startte snel, maar verloren kort erna in een paar halen tijd veel terrein”, zei Emke.

Analyse
Wat er precies aan de hand is, kon Emke niet zeggen. Simpelweg omdat hij het nog niet weet. “Daar gaan we met de complete ploeg over praten. Analyseren dus. En dan weer verder. Of meer wedstrijden varen zou kunnen helpen? Zou kunnen. Maar ze zijn er niet. Er gaan geen mannenachten naar de wereldbeker in Sabaudia.”

Verrast
Hij is aangenaam verrast door de dubbelvier. “Er was geen piek gepland, maar wat ze lieten zien was geweldig. Ze halen een heel hoge snelheid, maar doen in de training nauwelijks sprintjes. De dubbeltwee ging ook goed, daar is ook nog wel wat ruimte voor verbetering zichtbaar. De jonge vierzonder (Nederland 2) heeft het prima gedaan en Nederland 1 waar Amos Keijser in moest vallen deed het uiteindelijk ook behoorlijk goed”, aldus Emke.

Hapering
Zijn collega Verdonkschot heeft ook geen pasklare verklaring als het gaat om de haperende dubbelvier. “De afgelopen periode hebben de dubbelvier en de vierzonder veel samen getraind. De snelheden van beide boten waren vergelijkbaar. De vierzonder presteerde in Luzern heel goed, de dubbelvier dus niet. De scullsters zijn teleurgesteld en ontevreden over hun resultaat. De komende dagen gaan we na wat de oorzaak kan zijn geweest. Nu kan ik daar nog niet iets zinnigs over zeggen, ook omdat we de race nog niet hebben geëvalueerd”, zegt Verdonkschot vanuit het Italiaanse Pusiano waar zijn equipe de aanstaande wereldbekerwedstrijd gaat voorbereiden.

Herstel
Daar is zijn lichte dubbeltwee ook. “De ploeg is in Luzern niet gestart om medische redenen. Dit is niet het moment om risico’s te nemen. Over twee weken doen ze weer mee.” Over zijn zware dubbel is hij tevreden. “Ik denk dat ze op het gelijke goede niveau zitten als bij de EK van vorig jaar.” Verdonkschot verheugt zich op het trainingskamp. “De roeisters komen hier graag, we verblijven in een gastvrij familiehotel. Het is hier goed trainen, het meer is exclusief voor ons.”