Streep door najaarswedstrijden van Asopos

Algemeen

Het is jammer, maar helaas. De enige Bosbaanwedstrijd die nog op groen stond, is alsnog van de kalender 2020 geschrapt. De organisatie van de Asopos zag zich genoodzaakt het evenement vanwege de recente coronamaatregelen alsnog te annuleren. Wedstrijdcommissievoorzitter Wouter van Groeningen van Asopos de Vliet licht toe. Hij kijkt verder dan zijn roeineus lang is en blijkt oor te hebben voor dat wat er in de maatschappij leeft.

“We zijn maanden bezig geweest om te kijken hoe we de najaarswedstrijden onder de alsmaar veranderende regels toch door konden laten gaan. Dat was een uitdaging, want op het tweedaagse evenement komen normaal gesproken elke dag 3000 man af: deelnemers, coaches, maar ook bezoekers”, zegt Van Groeningen namens de organisatie.

Oplossing
Zijn team ontwikkelde wel een mogelijke oplossing. “Daarover hadden we in overleg met de autoriteiten zoals de Veiligheidsregio en de gemeente Amstelveen, maar ook met de KNRB. We wilden gaan werken met shifts van 400 mensen die tegelijk op het Bosbaanterrein zouden zijn. En die shifts zouden elkaar met de nodige tussenruimte aflossen. Alle betrokken partijen zien dat als een goede oplossing”, verklaart hij nader.

Reisbeperking
Maar andere overwegingen gaven de doorslag om het evenement toch te schrappen. “In de publieke opinie worden studenten en bijbehorende evenementen met de nodige argwaan bekeken. Deze week zag je vergelijkbare sentimenten toen het ging om kerken, Daar komt bovenop dat de rijksoverheid dringend adviseert het reizen te beperken. Dat allemaal bij elkaar zorgde ervoor dat we als wedstrijdorganisatie een streep door de editie van 2020 hebben gezet.”

2021
Van Groeningen kijkt vooruit. “Op korte termijn moeten we ook nog eens rekening houden met een verdere verscherping van de maatregelen. En als we vooruit kijken naar volgend jaar, kunnen we niet verwachten dat er al een vaccin is, als het wedstrijdseizoen begint. Dus moeten we creatief zijn en aanpassingen doen. Bijvoorbeeld kleinschalige wedstrijden met een landelijke finale, kunnen oplossingen zijn”, aldus de wedstrijdleider.

Nu je dit toch leest. NLroei staat of valt met onze lezers. Meer precies: met onze donateurs. Doe ook mee aan onze crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!