Bescheiden EK-buit: twee zilver en drie brons

Wedstrijden

De Nederlandse vloot begon goed aan de Europese Kamioenschappen in Glasgow. Na een dag met maar liefst acht finaleraces is de enigszins teleurstellende buit twee zilveren en drie bronzen medailles. De mooiste race was met afstand die van de vrouwen dubbeltweeën.

De doorgaans goed lopende dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard plaatste zich comfortabel voor de finale. Het veld opende ferm, met de Nederlanders op de tweede plaats, vlak achter het favoriete Litouwen. Beide ploegen blijven lang dicht bij elkaar. In het tweede deel van de race wordt het stuivertje wisselen om de koppositie. Nederland toont zich strijdvaardig en komt aan de leiding. Er volgt een fenomenaal slot, waarbij Frankrijk plotseling langszij stoomt en onverwacht op polepositie belandt. Nederland had zicht op goud, maar kon net onvoldoende aanhaken bij de Fransen.

Tweezonder
Ingesloten tussen de snel startende Britten en Italianen opende de tweezonder met Elsbeth Beeres en Laila Youssifou aan boord als vijfde in een spannende race om de medailles. Dapper trekt het duo zich aan hen op en komt op de derde plek. Daarna konden de Nederlanders opklimmen naar de zilveren positie, vlak achter het leidende Italië. Maar in het slot komt Roemenië langszij en grijpt goud. Nederland vecht met Italië om het zilver en trekt daarbij knap aan het langste eind.

Brons
De lichte mannendubbelvier deed vandaag in een riante baan fier als eerste een gooi naar het eremetaal. De Hollanders openen als tweede, op een relatief grote afstand van het leidende Italië. De Italianen lieten bij de halve finale ook een ferme start zien, maar vielen in de tweede helft van de wedstrijd terug. Nu bleek hun tactiek te werken. Nederland kwam gisteren in het tweede deel goed terug. Vandaag moet de ploeg van slag Ward van Zeijl flink aan de bak op het podium te blijven. De ploeg keert met brons in het ruim huiswaarts.

Wereldkampioenen
De regerend wereldkampioenen uit de vrouwendubbelvier hadden eerder deze week een strafronde nodig om de finale te bereiken. Maar nu opende het kwartet van de ervaren slagvrouw Nicole Beukers veelbelovend op de tweede plaats. Het is de bekende Poolse ploeg die ze voor moesten laten gaan, zij het op een haar na. Bij de tweede vijfhonderd meter lopen de Polen een fractie uit. Bij de laatste tussenmeting zakt de oranje ploeg af naar de bronzen positie. Oekraïne pakt de zilveren medaille. Met hijgende Britten in hun nek winnen de Nederlanders nipt brons.

Oorlogspad
Met een fikse voorsprong op de eindstreep liet de vierzonder van de mannen met Bram Schwarz op slag in de heat al zien op oorlogspad te zijn. De Roemenen startten de finale vliegensvlug. Het was aan de rest om te volgen. Thuisploeg en favoriet Groot-Brittannië volgde in het kielzog. Nederland kwam als vierde uit de startfase en houdt de positie vast tot aan de 1500 meterlijn. Wil de ploeg nog wat betekenen moet het flink aan de bak. Het lukt ze niet. Als vijfde keren de Nederlanders huiswaarts.

Vrouwenacht
De vrouwen uit de acht waren in een veld met drie deelnemers al zeker van eremetaal. In de testrace werden ze tweede. Zij sloten dit keer het toernooi af met de rode lantaarn.

Vijfde
De vrouwen vierzonder plaatste zich via een herkansingsronde voor de eindstrijd. De ploeg opende de finalerace als vierde, maar vlak achter de ploegen op podiumpositie. En juist op de huid gezeten door de twee ploegen die zij achter zich hielden. De ploeg van slagvrouw Kirsten Wielaard zag het eremetaal lonken en stootte door naar de tweede plaats op de duizend meter. Alleen Roemenië lag er nog voor. Deze stijgende lijn kon niet worden voortgezet. De Poolse ploeg staat bekend om de snelle finish. Dat lieten zij ook nu zien. Er volgde een spannende strijd waarbij Rusland het goud pakte, Roemenië met zilver huiswaarts gaat en Polen met brons. De oranjevier werd vijfde.

Eindsprint
De mannendubbelvier kopte direct een finaleplaats binnen. Een greep naar het eremetaal viel de mannen zwaarder. Het kwartet lang lange tijd vierde, op een ruime tel achter op podiumkoers. In het tweede deel leken de Hollanders wat terug te kunnen komen om de strijd met Oekraïne aan te gaan om brons. Maar een fenomenale eindsprint van Litouwen en Oekraïne gooit roet in het eten. De ploeg van Abe Wiersma bekoopt het met plaats vijf.

Mannendubbeltwee
Amos Keijser en Niki van Sprang kwamen snel uit de start. Na vijfhonderd meter lag de dubbeltwee nipt voor, maar werd op de huid gezeten door de Italianen en de Fransen. Vervolgens maakten de Roemenen vanaf de vierde positie een sprint voorwaarts en staken er, samen met Frankrijk, voorbij. Het tweede deel van de race lag Nederland op plaats drie, waarmee een finaleplaats veilig leek. Italië stak er in het slot nog voorbij. De Hollandse dubbel verschijnt morgen in de B-finale.