EK: vandaag acht A-finales, ‘Hollands nieuwe’ titelkandidaat

Dagprogramma

De kaarten zijn in een aantal velden geschud, de finales kunnen vandaag beginnen. De lichte mannendubbelvier bijt om 12:02 uur het spits af.  De Nederlandse ploeg veroverde brons in Luzern, de Duitsers wonnen daar, maar die zijn nu niet in Schotland. De sterke Italianen zijn er wel.

Om 12:15 uur starten Elsbeth Beeres en Laila Youssifou in hun ongestuurde twee. Hun veld is niet zo breed. Het jonge tweetal kan serieus voor het podium gaan.  De vrouwenvierzonder gaat om 12:45 uur van start. De Nederlandse ploeg moet in het toernooi groeien om mee te kunnen strijden om het eremetaal.

Nieuw
Om 13 uur vertrekken de mannen in de vierzonder. Hoofdcoach Emke heeft een topploeg bij elkaar gepuzzeld. Op slag zit Bram Schwarz, nog maar kort geleden was hij puber. Op boeg roeit een recent lichtgewicht(Van den Ende). Met een machinekamer van formaat (Wieten/Tissem) kan deze ploeg de titel gaan opeisen. Italië, Groot-Brittannië en Roemenië lijken de gevaarlijkste tegenstanders.

Vorm
De vrouwendubbelvier zoekt naar de juiste vorm. In de voorwedstrijd waren de Poolse vrouwen te snel, maar in de herkansing controleerde de oranje ploeg de (jonge) Roemeense afvaardiging. Om 13:15 uur start de regerend wereldkampioensboot. De mannendubbelvier (13:30 uur) steekt wel in topvorm, naar verwachting zal de strijd met Italië en Groot-Brittannië (winnaar Luzern) moeten worden aangegaan.

IJzersterk
Sterskiffeuse Lisa Scheenaard en de dit jaar als een komeet omhooggeschoten Roos de Jong vormen een ijzersterk koppel. Bij de eerste wereldbeker wonnen ze goud, in Luzern werd een goede vierde plaats behaald, het podium bestond louter uit niet-Europese ploegen. Hun finale is om 13:45 uur. Nederland treft slechts twee tegenstanders. De testrace was niettemin spannend, Nederland werd door de Roemeense vrouwen bijgehaald. Om 14 uur is moment van de (Europese) waarheid.

De wedstrijden zijn hier live te volgen, maar ook via Eurosport en de NOS.