Mornati voor vier jaar geschorst wegens doping

Algemeen Kort Voorpagina Wedstrijden

Roeier Niccolo Mornati is door het ItalIaanse Anti-Doping Comite voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik. Dat maakte het Italiaans olympisch comite CONI gisteren bekend.

Eerder was al uitgekomen dat Mornati op 6 april jongstleden bij een trainingskamp in Piediluco positief was getest op het middel anastrozol. Een middel dat door krachtsporters wordt gebruikt om de negatieve effecten van anabolen tegen te gaan. Vermoedelijk betekent dit het einde van de carrière van 35-jarige roeier die zich bij vorige wereldkampioenschappen met een vijfde plaats in de twee zonder stuurman had geplaatst voor de Olympisch Spelen.

Broer
Opmerkelijk detail is dat Mornati zijn broer Carlo Mornati vice-voorzitter is van de organisatie die deze straf bekend maakte. Hij is tevens de chef de mission van de Italiaanse sportploeg die naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat.

Vader
Een aantal weken terug besloot het CONI ook een ander Italiaanse dopinggeval te bestraffen. Toen ging het om de 23-jarige Vincenzo Abbagnale, de zoon van olympisch coryfee en roeibondsvoorzitter, Guiseppe Abbagnale. Vincenzo werd voor slechts zestien maanden geschorst na het missen van drie onaangekondigde dopingcontroles.