Corné de Koning de beste bij para-regatta

Wedstrijden

Het is in Italië zo ongeveer de week van het para-roeien. Afgelopen weekeinde was bij Gavirate de internationale para-regatta, eind deze week is er een vol para-programma bij de wereldbeker van Varese. Corné de Koning won zondag in de PR2-skiffklasse. Maar daar bleef het niet bij. De roeier van Scaldis verbeterde zijn persoonlijk record – dat tevens een world best time is. “Heel hard waaide het niet, maar het oproeien ging goed, dus ik dacht ‘ik ga ervoor’. Het pakte goed uit”, zei De Koning.

Niet alles ging naar wens. In de dubbel met handbike-ster Chantal Haenen moest in de finale na 500 meter worden opgegeven. Een aanpassing aan een bankje in de boot was niet optimaal waardoor fysiek ongemak optrad. “Spijtig, maar ook verstandig om in te houden. Deze week gaan we bij de wereldbeker weer in de dubbel het water op. Dan laten we daar zien wat we samen kunnen”, klinkt het vastberaden.

Hun dubbeltwee loopt steeds beter. Vorig jaar bij het WK-debuut van Haenen werden ze samen vierde, dit jaar bij de EK pakte het koppel zilver. “Het was voor ons een mooie opsteker dat we ten opzichte van de WK het gat met de winnaars hadden verkleind van tien naar vijf seconden”.

Dit jaar staat voor Haenen en De Koning de kwalificatie voor de Paralympics op het spel. “Het is daarom heel fijn dat de progressie die we in de trainingen hebben geboekt, er bij de EK uitkwam. En afgelopen weekeinde waren we dus voorzichtig. Komend weekeinde gaan we ons weer echt meten met de wereldtop.”

De Koning is overigens letterlijk van slag. Coach Jan Klerks zette namelijk Haenen op die positie. “Voor mij is dat uiteraard wennen, maar we gaan samen al met al beter”, aldus De Koning over de ingreep van zijn coach. Hij was niet de enige NLblikkentrekker. Skiffeuse Eva Mol won brons in de PR1-klasse. David Zeelenberg zette de C-finale van de PR1-skiff op zijn naam.

De uitslagen zijn hier te vinden.