EKskiff: Dusseldorp in ’72 en Günther (’29) gingen Florijn en Twellaar voor

Algemeen

Karolien Florijn en Melvin Twellaar boekten dit weekeinde in de skiff historische (en fenomenale) EKoverwinningen. Dat was voor Nederlanders een tijdje terug. Hun oranje voorgangers presteerden het respectievelijk 93 en 50 jaar geleden. Bertus Günther was in 1929 de allereerste. Hij verkeerde dat jaar in een bloedvorm, want de skiffeur van roeivereniging De Amstel had eerder in het seizoen the Diamond Sculls te Henley gewonnen. Ingrid Dusseldorp werd in 1972 te Brandenburg de skiffkampioen van Europa.

Het Nieuwsblad van het Noorden maakte in het onderstaande artikel er melding van. Daarin wordt opgemerkt dat Dusseldorp na de EKhuldiging zou gaan kijken bij het trainingskamp van Jannes Munneke, haar vriend (en huidige echtgenoot). Hij was zich met zijn fameuze Aegir-acht aan het voorbereiden op de Olympische Spelen.

Ingrid Dusseldorp zou ook naar de Olympische Spelen van München gaan, ‘vanzelfsprekend niet als deelneemster, maar als geïnteresseerd toeschouwer’, schreef het nieuwsblad. Maar volgens Ingrid Munneke -Dusseldorp zit de vork anders in de steel en had ze een andere missie. “Samen met Nellie Gambon heb ik me in die jaren ingespannen om het damesroeien op de Olympische Spelen te krijgen.  Met Thomas Keller – president van roeifederatie van FISA, het tegenwoordige World Rowing – ben ik toen naar het IOCcongres in München geweest. Daar is in de vergadering onder luid applaus beslist dat damesroeien olympisch zou worden”, e-mailde Ingrid Munneke – Dusseldorp vanochtend.

In 1976 waren de eerste spelen inclusief roeiende vrouwen. Ingrid Munneke – Dusseldorp kwam dat jaar in Montreal voor ons land uit. Ze behaalde in de skiff een vijfde plaats, met hoge koorts, want ziek. EK’s zijn tussen 1974 en 2006 niet gehouden, in 2007 werd de draad weer opgepakt.

Zwolse Courant, 1929
Nieuwsblad van het Noorden, 15 augustus 1972.