Roeiers boos op leiding van Duitse roeibond

Algemeen

De Duitsers waren bij de EK in München bijzonder beleefd. Als het om de medailles ging, lieten onze Oosterburen in vrijwel alle gevallen iedereen voorgaan. Slechts drie (troost)medailles behaalde de (voormalige) grootmacht: zilver en brons werden behaald door de Duitse para’s. Alleen skiffeuse Föster bemachtigde een (bronzen) medaille in een olympische bootklasse. Zij deed dit achter voormalig lichtgewicht Anastasiadou (Griekenland) en ver achter Karolien Florijn.

Het optreden van Duitsland bij de thuiswedstrijd doet een beetje denken aan de magere prestaties van oranje bij de WK in Amsterdam (2014) waar maar één medaille door de thuisroeiers werd gesprokkeld. En/of de WK van 2018 (Plovdiv) waarbij de oogst van de olympische boten (tweekeer brons) ook nogal schraal was. Toen hebben de Nederlandse paralympiërs Corné de Koning en Annika van der Meer de Nederlandse eer gered met twee gouden en een zilveren plak.

Afgrond
Skiffeur Zeidler (zelf vierde achter Melvin Twellaar) haalt deze week in de Süddeutsche Zeitung hard uit naar de leiding van de Duitse bond. De blonde reus verwijt de topsportbazen onder andere gebrek aan kennis en professionaliteit, daarnaast vindt de wereldkampioen in de skiff dat er slecht naar atleten wordt geluisterd. Topper Marc Weber uit zich op Instragram in steviger bewoordingen. “Het consequent negeren van het prestatieprincipe, chantage en slechte organisatie hebben geleid tot waar het Duitse roeien momenteel staat; aan de afgrond.”

Ombuigen
Na de matige WK van 2018 ging het een jaar later met oranje overigens een stuk beter. Er werden tien medailles behaald, waaronder twee gouden. Het was de aanloop naar de (voorlopig) meest succesvolle Olympische Spelen ooit: die van Tokyo’21.