Rondje media: ‘minder mannenmachocultuur’

Algemeen NLroeiRadio

De mediakaravaan trok inmiddels weer verder, maar rondom de EK had de roeisport niets te klagen over journalistieke aandacht. NLroei pakt er een aantal publicaties uit. Ondergesneeuwd is het pleidooi van Laila Youssifou en Roos de Jong voor een meer diverse samenstelling van de roeipopulatie.

“Je ziet dat roeien best wel een witte sport is”, zei De Jong tegen de NOS. Zij is lid van de inclusiecommissie van de roeibond. “En er zijn veel hoogopgeleiden, omdat het heel erg verbonden is aan de studentencultuur en studentenverenigingen”, vervolgt De Jong. Youssifou geeft aan hoe het kan zijn als je niet op alle punten aan de standaard voldoet. “Voor mij is het geen issue dat ik gekleurd ben, maar wat ik heel opvallend vond en ergens ook wel schrijnend is dat het anderen wel altijd heel erg opvalt”, stelt Youssifou.

NRC ging op dat issue verder. Onder anderen bondsdirecteur Christa Grootveld komt aan het woord. Volgens haar wordt een cultuurverandering een belangrijk thema in het meerjarenplan dat ze schrijft. „Als roeibond zeggen we dat iedereen welkom is, maar dat is anders dan je daadwerkelijk welkom voelen. Die stap moeten we nu zetten”, aldus de algemeen directeur tegen NRC.

Testament
Ronald Florijn doet graag een opmerkelijke uitspraak. Nadat hij vorig jaar aangaf dat er in zijn gezin liever niet over emoties wordt gesproken, blikt hij alvast vooruit op zijn overlijden. Zoon Finn en dochter Karolien weten: “als pappa ’s ochtends doodgaat, moeten zij ’s middags gewoon roeien”, aldus Trouw. De gepensioneerde NOS-medewerker Mart Smeets vindt het kostelijk. Het testament van vader Florijn komt misschien wat ongewoon over, Smeets vindt ook verrassend verfrissend. “Zoals Rivella”, schrijft hij in zijn column.

Cultuur
NU.nl heeft een uitgebreid verhaal. Naast de EKprestaties zoomt de nieuwssite in op de cultuurverandering binnen de roeibond. “De Nederlandse roeibond voerde de afgelopen maanden grote veranderingen door bij de nationale selectie, nadat een onderzoek concludeerde dat er richting de Olympische Spelen van Tokio geen veilig topsportklimaat was”, schrijft NU.nl. Daar moet een kanttekening bij worden geplaatst. Want het was technisch directeur Hessel Evertse die ruim voor het uitkomen van dat geheime rapport de verandering heeft ingezet. Hij werkte immers Emke en Verdonkschot de deur uit en benoemde Meenhorst tot enig hoofdcoach.

Eén
Vierzonderoeier Sander de Graaf is in elk geval blij dat er nu één groep topsporters is in plaats van twee. “Nu voelt elk Nederlands succes als óns succes, dat is heel mooi om mee te maken. Het samen trainen heeft wat mij betreft ook heel veel nut. Je hoort wat andere geluiden, er is minder een mannenmachocultuur”, zei hij tegen NU.nl. Ook Bente Paulis merkt verandering. “Nieuwe coaches, nieuwe trainingsschema’s en een nieuwe dynamiek, omdat de mannen en vrouwen nu samen trainen. Dat werkt heel goed, er hangt een heel goede sfeer”, aldus Paulis.

Evalueren
“Ik kan het verleden niet veranderen”, zei Eelco Meenhorst tegen Nu.nl. “Maar ik kan de atleten wel helpen en stap voor stap hun vertrouwen winnen. Daarom heb ik mijn deur wijd opengezet. Als sporters ergens mee zitten, dan moet er geen drempel zijn om erover te praten.” Hij met elke roeier elk kwartaal een evaluatiegesprek.

NLroeiRadio heeft nog twee niet eerder gepubliceerde opnamen, de eerste is met kampioen Karolien Florijn, bij de tweede hoor je kampioen Melvin Twellaar in gesprek met Koos Bauman.

Karolien Florijn

Melvin Twelaar