EK2022: sterk oranje werk

Nabeschouwing

Een EK-oogst van negen medailles is flink: twee keer goud, viermaal zilver en drie van brons. Goud is altijd bijzonder (behalve in 2020 toen Nederland er liefst acht van die kleur won) maar helemaal als de skiffeurs die binnenhalen. Karolien Florijn kent in Europa momenteel geen gelijke en roeide ver voor het veld uit. Melvin Twellaar skiffte een fenomenale race waarin hij collaboreerde met de Griek – de olympisch kampioen Ntouskos – om de regerend wereldkampioen Zeidler succesvol op de knieën te krijgen. De Groninger etaleerde in de slotmeters vooral wilskracht en drukte bijtijds de boegbal over de meet. Zeldzaam.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Uiteraard is van de rest de stunt van de Holland Acht de meest opvallende Nederlandse prestatie. Hun herstart na vijftien halen symboliseert misschien wel de huidige situatie van het Nederlandse roeien. Na de succesvolle maar ook dramatische Olympische Spelen vond er een machtswisseling plaats via een niet-fluwelen hoofdcoachrevolutie en stopte een belangrijk deel van de toppers. Of het allemaal nog niet genoeg was, is er nog altijd de tragikomedie aan de gang rondom technisch directeur Hessel Evertse.

Gelijk
De Holland Acht liet zien waar de equipe nu mee bezig is en ook zou moeten zijn: heel hard roeien. De Britten domineerden de EK, inclusief de mannenacht, maar uit deze gegevens blijkt dat de Holland Acht na de ‘pauze’ in de finale dezelfde snelheid als de Britten ontwikkelde.

Klusboten
Dat belooft wat voor de WK. De equipe van hoofdcoach Meenhorst gaat de komende weken de punten op de bijbehorende letters zetten om bij de wereldkampioenschappen te excelleren. Nederland was niet de enige land dat ‘over de EK heen trainde’. En er is ook nog renovatiewerk te verzetten. Uitgerekend de succesboot van 2021 – de mannendubbelvier – gaat nog niet zo goed. Het aantal klusboten is overigens beperkt, maar drie oranje ploegen behaalden geen medaille, dat zijn er numeriek evenveel als gastland Duitsland aan eremetaal binnenhaalde: 1 x zilver, 2 x brons, met veel dank aan de para’s van de oosterburen.

Alle uitslagen etc. van de EK2022 staan hier.