Wieten: ‘Mij maakt het niet uit in welk nummer ik goud win’

Algemeen

Tone Wieten lijkt momenteel de meest populaire bondsroeier. Zowel de scullers als de boordroeiers dingen naar zijn hand, want voor beide boten zou hij een aanwinst kunnen zijn.

Maak deze site mede mogelijk. Doneer hier aan NLroei!

De 24-jarige winnaar van olympisch brons met de Holland Acht in 2016 blijft er echter koel onder. Ook toen voormalig ploeggenoot Robert Lücken publiekelijk aangaf hem er graag bij te willen hebben. “Ja, de boordjongens roepen nog wel eens wanneer ik weer écht ga roeien, maar daar maal ik niet om. Toen de coaches aangaven dat het een optie zou zijn om in de dubbelvier te komen, leek het even alsof ik zelf een keuze moest maken. Dat bleek niet zo te zijn. De coaches zullen uiteindelijk bepalen in welk boottype ik beter pas. Daar heb ik alle vertrouwen in. Mij maakt het niet uit in welk nummer ik straks goud win.”

Prioritering
De bond kwam dit najaar met een uitgekiend plan om stapsgewijs de beste boten voor aankomend WK te maken. Als eerste de hoogst ingeschatte dubbelvier, daarna de acht en de vierzonder. Omdat elke boot wel voldoende voorbereidingstijd nodig heeft, werd de selectie van de eerste boot al gepland voor eind januari. “Dat is relatief vroeg en helemaal voor mij omdat ik weer moest wennen aan het scullen. Aan de andere kant: ik heb dat van mijn 10e tot mijn 19e gedaan als junior bij Willem III.”

Puf
Wieten moest ook wennen aan de flink opgebouwde trainingsbelasting. “We doen heel erg veel duurtraining, deze week bijvoorbeeld 200 kilometer. Het is slim geweest dat ik vanaf het begin mijn eigen skifftempo heb aangenomen en me niet heb laten opnaaien door de anderen. Binnenkort stop ik ook weer voor anderhalf jaar met mijn studie verpleegkunde. Waar ik voor Rio het juist jammer vond dat ik er niets naast had, kijk ik er nu naar uit. Ik heb de puf er gewoon niet voor.”

Haast
De roeier van Nereus heeft het naar zijn zin in de scullgroep. “Het zijn allemaal relaxte gasten en bondscoach Eelco Meenhorst zit er bovenop. Zaken gaan heel efficiënt. Om 8 uur trainen is ook echt uitzetten op dat tijdstip. Anders ben je te laat en moet je er achteraan varen. Bij de boordgroep begonnen we altijd rustig met een kopje koffie. Vorig jaar vond ik dat de scullers altijd haast hadden, nu ervaar ik dat het ook heel prettig kan zijn.”

Kansen
Zijn kansen schat Wieten positief in, al houdt hij een slag om de arm. “Ik heb het idee dat het goed gaat, maar het wisselt nog wel. We hebben veel lange stukken hard gevaren in verschillende opstellingen in de dubbeltwee en dubbelvier waarbij we zijn gewisseld. De ene keer pakte dat beter uit dan de andere.” Ondertussen kan hij teren op uitstekende testresultaten. Hij werd derde bij de eerste skifftrial en op de RP3-roeimachine verbeterde hij zijn persoonlijke record met 0,8 seconden tot 5:36,8.

Selectiekamp
“Zeker met dat laatste ben ik blij. In een relatief korte trainingsperiode sta ik er al beter voor dan ooit. Het duurwerk slaat blijkbaar aan.” Komende week staan nog een tweede ergometertest en nog een laatste skifftrial op de planning. Vervolgens vertrekt de groep meteen richting het Portugese Avis voor een selectiekamp. “Uiteindelijk zal een combinatie van alle factoren de doorslag geven en niet één moment.”