Van Gennep nadert nationaal record

Uitslagen Voorpagina

Bij de ergometertesten die vandaag door de mannelijke equiperoeiers op de Bosbaan zijn gehouden, kwam lichtgewicht roeier Jort van Gennep dicht in de buurt van het nationale record. Met 6:11,1 kwam hij slechts 0,2 seconden tekort om de tijd van Gerard van der Linden uit 2006 te verbeteren.

Zijn ploeggenoten Joris Pijs en Bjorn van de Ende kwamen minder goed voor de dag. Zij stapten halverwege de test af. Volgens hoofdcoach mannen Mark Emke kwakkelden beiden deze week met hun gezondheid. Bart Lukkes, die vooralsnog de plaats heeft ingenomen van de overtrainde Tim Heijbrock, kwam sowieso al niet in actie.

PR
Bij de zware mannen was Stef Broenink de snelste met een tijd van 5:45, gevolgd door Boudewijn Röell (5:48), Olivier Siegelaar en Ruben Knab (beiden 5:49). De pas 18-jarig Simon van Dorp maakte indruk met een snelle tijd van 5:52, vlak achter Tone Wieten (5:51). Het merendeel van de roeiers bleef op de Bosbaan echter een aantal seconden verwijderd van hun persoonlijke record. Toproeiers als Robert Lücken en Boaz Meylink moesten bijvoorbeeld genoegen nemen met een tijd vlak onder de zes minuten.

Kracht
De testen over 2000 meter zijn eigenlijk het enige meetmoment van de mannen in aanloop naar het wedstrijdseizoen. Hoofdcoach Mark Emke koos er net als vorig jaar voor om in de winter zoveel mogelijk te focussen op krachttraining en wat korter werk. De twee-kilometer-test kwam zelfs nog aan de vroege kant. “We hebben dit jaar nu eenmaal een wat beknopter seizoen. Ik heb nog wel gekeken of het mogelijk was de test te doen tussen de eerste wereldbeker en de EK, maar dan wil ik eigenlijk liever roeien”, vertelt de Amsterdamse coach.

Spanning
Wat dat betreft was het voor Emke geen verrassing dat er weinig toptijden werden neergezet. “We monitoren de jongens geregeld met een VO2-Max-test. Dat zegt me eigenlijk minstens net zoveel als zo’n test als nu. Dit doen we meer om te zien hoe ze omgaan als er spanning op komt. Dat is altijd goed om te weten.”

Pair-matrix
Dat laatste is met name belangrijk voor de roeiers die nog in aanmerking willen komen voor een plek in een van de voor de Spelen gekwalificeerde boten. Komende weken staan er voor hen een aantal pair-matrix-races op het programma. Deze bepalen uiteindelijk wie eventueel iemand uit de vier-zonder kan uitdagen. Voorlopig blijven de roeiers van de acht en de twee (Steenman en Braas verblijven momenteel in Sevilla en deden daarom geen test) gevrijwaard van selectie. Emke: “Op basis van wat ik nu ook weer zie, zie ik daar voorlopig geen aanleiding toe.”

Blink

“Je ziet dan ook dat vooral de jongens het goed doen voor wie nu wat op het spel staat”, aldus Emke. Naast de al genoemde Knab, kwam Stef Broenink tot 5:45 en Sjoerd de Groot tot 5:56. Rogier Blink deed de test vanwege zijn rugproblemen op een RowPerfect-apparaat. Emke: “Hij scoorde 501 watt, wat overeen zou moeten komen met een tijd van rond de 5:55.” De eigenzinnige Groninger liet meteen via Twitter weten, klaar te zijn voor de seat-races.

Resultaten:
Stef Broenink: 5:45
Boudewijn Röell: 5:48
Ruben Knab: 5:49
Olivier Siegelaar: 5:49
Tone Wieten: 5:51
Simon van Dorp: 5:52
Kaj Hendriks: 5:53
Mechiel Versluis: 5:56
Sjoerd de Groot: 5:56
Peter van Schie: 5:57
Boaz Meylink: 5:59
Robert Lucken: 5:59
Dirk Uittenbogaard: 5:59
Govert Viergever: 6:00
Thijs van Luijk: 6:16
Harold Langen: DNS
Vincent van der Want: DNF

Jort van Gennep: 6:11
Bart Lukkes: DNS
Joris Pijs: DNF
Bjorn van den Ende: DNF

©NLroei, 26-2-2016

1 thought on “Van Gennep nadert nationaal record

Comments are closed.