Jorritsma en Boers herenigd

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

Aletta Jorritsma en Heleen Boers bemannen de ongestuurde twee. Dat is gisteren in Sevilla besloten. Jorritsma is nog herstellende van overtraindheid, Boers was voor een jammerlijke val van haar fiets de slag van de vrouwenacht, maar werd na herstel niettemin bedankt.

Het koppel won in dit boottype twee jaar geleden brons bij de Europese Kampioenschappen. De twee zonder stuurvrouw is door Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf al geplaatst voor de Olympische Spelen, maar moet nog voldoen aan de normen van sportkoepel NOC*NSF. Eerder werd bekend dat de roeibond desondanks al toestemming van de sportkoepel heeft om in Rio de Janeiro aan de start te verschijnen.

Argumenten

Selectieraces gaven aan dat het duo sneller was dan combinaties met de roeisters Jenny de Jong, Kirsten Wielaard en Karien Robbers. “We hebben zowel maandag als donderdag een aantal keer 1250 meter hard gevaren. Heleen Boers heeft vijf keer geracet met drie verschillende bakboorders en heeft alles gewonnen. Dan moet je wel erg sterke argumenten hebben om haar alsnog te passeren”, laat vrouwen hoofdcoach Josy Verdonkschot weten.

Bakboord
Op bakboord lag het een stuk ingewikkelder. Zowel Robbers als Wielaard waren geduchte tegenstanders voor Jorritsma. Toch is Verdonkschot ook daar duidelijk in zijn keuze. “Ze roeiden samen de snelste tijd en ook nog eens in de laatste race. Dat zegt genoeg.”

Belastbaarheid

De coach liet Jorritsma de laatste dag twee keer achter elkaar varen ook om haar belastbaarheid te testen. Verdonkschot: “Daarnaast hebben we afgelopen vier weken haar trainingsschema geïntensiveerd. Op dit moment zijn haar nachtrust en herstel weer terug naar normale waardes.”

Vertrouwen
De roeister zelf is uiteraard opgetogen over het resultaat. “Deze races geven zeker vertrouwen. Maandag was het nog een stuk minder, maar dat lag meer aan het roeien. Ik heb de laatste weken langzaamaan steeds iets op kunnen bouwen. Nu krijg ik ook weer steeds meer de overtuiging dat het gewoon kan allemaal”, aldus Jorritsma vanuit Sevilla.

©NLroei, 26-2-2016