Hamish Bond lijdt zeldzame nederlaag

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

Bij de Nieuw-Zeelandse nationale kampioenschappen van afgelopen weekeinde leed olympisch kampioen in de twee-zonder, Hamish Bond, een zeldzame nederlaag.

Troost was dat hij dit keer niet roeide met zijn vaste partner Eric Murray, maar met zijn clubgenoot en lichtgewicht roeier, James Lassche. In 2014 vestigde dit gelegenheidsduo nog verrassend een bijna-wereldrecord. Nu verloor het koppel onder de vlag van het Zuidelijke Regionale Performance Centrum (RPC) varende tweetal van Thomas Murray en James Hunter. Ook dat is geen vast koppel. Murray is onderdeel van de zware mannen acht en Hunter van de lichte vier-zonder uit Nieuw-Zeeland.

Ongeslagen
Het is het eerste verlies van Bond in de twee-zonder sinds hij eind 2008 met Murray in de boot stapte. Op internationale wedstrijden is de combinatie zelfs 61 races ongeslagen. Zijn ploeggenoot pakte het bij de nationale kampioenschappen beter aan. Murray won tweemaal goud, zowel in de vier-zonder als in de acht met zijn Waikato RPC-ploeg.

Drysdale

Olympisch kampioen in de skiff, Mahe Drysdale, liet op Lake Karapiro zien dat zijn verlies van enkele weken terug bij de Cambridge Town Cup incidenteel was. Dit weekend was hij zijn plaaggeest van toen, John Storey, ruim te snel af. Robert Manson uit de dubbeltwee eindigde op 1,29 seconden van Drysdale zelfs nog tussen hen in.

Twigg
Veel ogen waren gericht op het optreden van Emma Twigg. De wereldkampioene van Amsterdam nam in 2015 een seizoen vrijaf om een master te volgen in Europa en mocht zodoende een jaar lang niet voor haar land uitkomen. Ondertussen lukte het haar vervangster in de skiff, Fiona Bourke, niet om namens Nieuw-Zeeland kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen.

OKT
Twigg liet bij de nationale kampioenschappen zien uitstekend in vorm te zijn en won met een ruim verschil van vijf seconden op de nummer twee, Lucy Spoors uit de nationale dubbelvier. Twigg kan dus komende maanden afreizen naar Europa om bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) haar ticket naar Rio de Janeiro te verdienen. Volgende week zijn er nog onderlinge trials waarna de Nieuw-Zeelandse bond haar olympische selectie bekend maakt.

©NLroei, 24-2-2016