WK18 Scheenaard/De Jong naar halve finale, De Koning roeit wereldrecord

Uitslagen Wedstrijden

Van de vier ploegen die vanochtend in actie kwamen, konden er twee zeer tevreden terugkijken. Lisa Scheenaard en Roos de Jong plaatsten zich in de dubbeltwee rechtstreeks voor de halve finale en pararoeier Corné de Koning won niet alleen zijn heat, hij verbrak ook nog eens zijn eigen wereldrecord.

Steun de onafhankelijke roei-journalistiek en doneer hier: Bedankt!

De Jong en Scheenaard kwamen wat traag uit de start, maar stoomden in het tweede deel van de race gestaag op. Uiteindelijk bleek alleen Canada sneller. Duitsland kan lang partij bieden, maar viel in de laatste meters ver terug. “We hebben duidelijk onze eigen race gevaren. De start is inderdaad een punt van verbetering, maar al met al is dit een goede eerste stap in het toernooi”, liet Scheenaard na afloop weten. Het duo zette de vijfde tijd van alle ploegen neer.

Wereldrecord
De Koning verbeterde in zijn race de wereldrecordtijd die hij eerder dit seizoen in Linz roeide met ruim drie seconden en kwam nu uit op 8:35,44. Daarmee was hij maar liefst 47 seconden sneller dan de nummer 2 Michal Gadowski uit Polen. De Koning kwalificeerde zich met de winst rechtstreeks voor de finale voor dit niet-paralympische nummer. Morgen komt hij samen met Annika van der Meer voor een zogeheten plaatsingsrace uit in hun hoofdnummer, de mixed dubbeltwee.

Vierzonder
De nieuw gevormde vierzonder met Elsbeth Beeres, Lisanne Brandsma, Lies Rustenburg en Laila Youssifou kwam in de eerste nog duidelijk te kort. In een sterke heat met kanshebbers Denemarken en Rusland kwam het kwartet niet verder dan de vierde en laatste plaats. Dat betekent dat de ploeg morgen zal moeten herkansen voor een halve finaleplaats. Gezien de geroeide tijden moet dat echter een makkelijk te nemen horde zijn.

De Graaf/Klaassens
Sander de Graaf en Vincent Klaassens konden na hun race opgelucht ademhalen. Gisteren lukte het hen niet om zich bij de eerste twintig ploegen te scharen die zich plaatsten voor de kwartfinale. Vandaag wonnen zij hun herkansingsrace voor Ierland, Brazilië en Bulgarije. Enkel Argentinië plaatste zich niet voor de volgende ronde, die woensdag verroeid zal worden.