Column: berispingen aan de broek

Column Wedstrijden

Maandag keek ik naar de uitslagen van de Novembervieren en las ik regelmatig de term “berisping onreglementair wedstrijdtenue(broek)”. Zo iets zie je niet elke dag. Vooral in de elitevelden en ook wel bij de gevorderden kwam ik het tegen, soms bij een derde van de ploegen. Ik dacht: is er een nationale actie om met de juiste kleding te roeien? Dat blijkt niet het geval en dan zou het toch aangekondigd moeten zijn. De verengingen – zo bleek mij bij enig navragen – waren er ook door overvallen.

De Novembervieren is altijd een leuke wedstrijd, waar ploegen elkaar nog net in de herfst kunnen treffen. En met als apart aspect dat juist WK-gangers dan weer vaak in een verenigingsploeg roeien. Maar dit keer viel mij vooral op dat er dus zoveel straffen zijn uitgedeeld wegens verkeerde kleding.

Het roeien in verenigingstenue staat voorgeschreven in de reglementen van de roeibond. En de tenues veranderen met een zekere regelmaat, helemaal omdat een speciaal tenue in een lustrumjaar, zeker bij studentenverengingen steeds populairder wordt.

Als kamprechter is dat best lastig, want je vraagt je wel eens af, welke ploeg vaart daar. En je moet een ploeg kunnen aanspraken bij het klaarleggen bij de start, als er tijdens de wedstrijd opeens wat gebeurt en bij het finishen.

Zelf heb ik mij als kamprechter altijd gericht op de shirts en op de bladen. En nu stonden opeens de roeibroeken centraal. Er waren hoor ik veel trainingsbroeken, met ook de naam van de vereniging er op, terwijl dat niet het officiële tenue is. Dat had dus niet gemogen.

Maar moet je dan als jury onaangekondigd berispingen gaan uitdelen? Ik betwijfel dat en het geeft onrust. Het zou denk ik beter zijn als de roeibond voor het begin van het wedstrijdseizoen het punt van de correcte wedstrijdkleding aan de verengingen zou voorleggen.