WK18 Kamprechter Tom van der Lelij hoopt A-finale te halen

Algemeen

Kamprechter zijn bij een WK, die eer heeft Tom van der Lelij dit jaar als de afgevaardigde van Nederland. “Starten vind ik een van de leukste en mooiste functies. Het is echt heel mooi om dat proces te begeleiden, rust uit te stralen en daarna op het knopje te drukken en ‘go’ te roepen. Het is prachtig als er dan 48 roeiers weggaan. Je ruikt het roeien echt van dichtbij.”

“Ik denk dat ik met ongeveer de helft van de andere kamprechters al eens heb samengewerkt. Vooral uit de wat grotere roeilanden komen mensen die ik al wel ken.” Wat precies de taken worden van Van der Lelij is pas ter plaatse precies bekend. “Je bent allround en kunt op allerlei plekken worden neergezet. Via roosters en dutylijstenkrijgen we elke dag te horen wat je moet doen.” Over het algemeen is het wel zo dat je een aantal dingen wat vaker doet. “Starten doe je meestal meer een keer. Maar als je daarna de finales mag starten heb je het goed gedaan.”

Nominatie
Om kamprechter te worden van zo een evenement is het zaak om eerst genomineerd te worden door de kamprechterscommissie van de bond en daarna door de FISA. Van der Lelij zit zelf in die commissie. “Zowel de nominatie bij de KNRB als die van de FISA zijn voor mij goed verlopen. Blijkbaar vonden ze dat ik goed pas in de groep van juryleden die de FISA samenstelt. De federatie stelt een groep mensen samen waarmee ze denken dat een goed WK te organiseren valt.”

Conduitestaat
De kwaliteiten waarop geselecteerd wordt is vooral de conduitestaat als kamrechter volgens Van der Lelij. “Je moet toch wel een aantal jaren ervaring hebben. Ik ben in 2001 begonnen als internationaal kamprechter bij de FISA.” Maar dan sta je nog niet meteen bij een WK. “Een van mijn eerste wedstrijden was Gent”, blikt Van der Lelij terug. “Daar doe je ervaring op en zo ga je verder. Eigenlijk werkt dat hetzelfde als bij de Nederlandse kamprechters.”

Spelletje
In 2009 was Van der Lelij bij de Junioren-WK. “Telkens wordt bekeken hoe je bij een wedstrijd functioneert.” Daarbij is alleen het kennen van de regels niet voldoende. Een aantal praktische vaardigheden is ook van belang, dat is een kwestie van ervaring opdoen. “Heb je het spelletje door? Behalve het bewaken dat wedstrijden eerlijk en veilig blijven, moet je ook kunnen omgaan met roeiers en collega kamprechters. Je moet het op een goede manier ‘op de mat kunnen leggen’.”

Nederland
Tijdens de week neemt Van der Lelij in elk geval ook nog even de ruimte om het Nederlandse roeien te volgen. “Je houdt wel in de gaten wat je ziet gebeuren en wat ploegen gaan presteren. Je hebt een aantal wat grote kanshebbers zoals de lichte vrouwendubbeltwee. En als oud-Asoposser ben ik wel benieuwd wat de mannenacht doet, met Röell aan boord.”