Geplande aanpassingen in wedstrijdkalender 2021 grotendeels gesneuveld

Wedstrijden

Een aantal beoogde vernieuwingen op de wedstrijdkalender gaat uiteindelijk niet door. Zo wordt de Head of the River niet meer voorafgaand aan de vierkamp gehouden en zijn de NSRF-slotwedstrijden weer terug gegaan naar het weekeinde waar ze doorgaans worden georganiseerd.[su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Dit blijkt uit de definitieve wedstrijdkalender die de roeibond deze week publiceerde. De KNRB kreeg veel kritiek op de oorspronkelijk opgestelde lijst van wedstrijden. Een groep professionele coaches van studentenclubs stelde gezamenlijk een aantal bezwaren en nieuwe uitgangspunten op en tijdens de algemene ledenvergadering van de roeibond kwamen er kritische vragen vanuit verenigingsbestuurders.

Tweewekencyclus
De KNRB bond op een aantal punten in, waardoor de kalender er grotendeels weer hetzelfde uitziet als in de afgelopen jaren. Uitgangspunt hierbij is de door veel verenigingen gewenste tweewekencyclus, waarbij er om de week in het weekeinde een wedstrijd plaatsvindt. Nieuw is een wedstrijd die in het weekeinde na de Varsity zal worden gehouden. Dit evenement wordt op de Bosbaan door Orca en Okeanos georganiseerd.

Spreiding
Daarnaast zullen ten opzichte van voorgaande jaren nog twee wedstrijden extra worden verroeid. Deze (de Northwave Regatta en de DYIR) stonden al voor het seizoen 2020 gepland, maar gingen niet door vanwege de coronacrisis. Het is de bedoeling dat in 2022 weer een nieuwe wedstrijd erbij komt. Deze extra evenementen zijn nodig om het toegenomen aantal wedstrijdroeiers voldoende racemogelijkheden te bieden.

Holland Beker
Pluspunt is dat de organisatie van de Koninklijke Holland Beker besloten heeft deze wedstrijd in 2021 wél te organiseren. Voor afgelopen seizoen dacht men onvoldoende internationale ploegen te kunnen trekken. De datum van 26 en 27 juni valt nu internationaal echter goed. De wereldbekers zijn dan al ruimschoots voorbij en een week later vindt Henley Royal Regatta plaats.