Henley: nog slechts enkele Nederlanders in actie

Wedstrijden

Gisteren was het in het pittoreske Henley-on-Thames bijltjesdag voor de Nederlandse boten. Van het flinke aantal Nederlandse ploegen dat nog in de race was, bleef enkel de Temple8 van Triton over. Plus nog een aantal roeiers in buitenlandse dienst en Wibout Rustenburg met zijn Franse zwager Guillaume Turlan.

Laatstgenoemde combinatie roeide een van de spannendste races van de dag tegen de lichte dubbeltwee van Nieuw-Zeeland. Een tijdlang keek de roeier van Skøll tegen een achterstand aan, maar in het midden van de race leek de kracht van de zware boot het te gaan winnen van de souplesse van de lichte Nieuw-Zeelanders. Deze roeiers deden er echter alles aan om nog terug te komen, waardoor het spannend bleef tot de sprint. Vandaag wacht in de halve finale Australië.

Studenten
In de studentenachten roeide Laga een dappere race tegen het favoriet geachte Washington University, maar verloor in het midden van de race net teveel om het nog echt spannend te maken. Triton won dus wel, tegen een sterke Canadese ploeg van de University of Columbia. Vandaag wacht voor hen thuisfavoriet Oxford Brookes in de halve eindstrijd. De vrouwenachten van Aegir en Nereus bleken duidelijk een maat te klein tegenover de Amerikaanse ploegen van respectievelijk London en Brown.

FISU
Het avontuur hield ook op voor de oorspronkelijke beide geselecteerde boten voor de FISU WK. De acht – die volgende week ook in Luzern mag aantreden – verloor in de Ladies Plate van Dartmouth. De vierzonder werd op flinke afstand gezet door de University of Washington. Gelukkig zat daar nog wel een Nederlands tintje aan, want Gert-Jan van Doorn zat in deze boot op de tweepositie. Proteus-Eretes ging in de viermet ruimschoots ten onder tegen Oxford Brookes.

Winnaars
Succesvol waren verder nog enkele eenlingen. Jessy Vermeer (Nereus) roeide met het Canadese Sydney Rowing Club naar de overwinning tijdens de eerste race van de dag tegen Cambridge en Leander. Vandaag wacht een pittige taak tegen de vier van Nieuw-Zeeland. Fien van Westreenen kende in de tweezonder met haar ploeggenoot van California een gelukje omdat hun tegenstanders van Nieuw-Zeelanders zich terugtrokken. Vandaag wacht een developmentboot van Leander.

Leander
Eve Stewart en Lisa Goossens die nu tijdelijk bij Leander trainen verloren in de vier en Stewart ook in de acht. Junior James Graham van Die Leythe heeft een dubbele nationaliteit en kwam met Leander in de jongens dubbelvier in actie. Hij roeide de hele race aan de leiding maar moest op het einde toch de winst uit handen geven aan Claires Court School. De B-boot van Oxford Brookes met Robbert Kooiman en Dries Beer verloor van Durham in de Temple.

Molenaar
Olav Molenaar is ten slotte naar de halve finale van de Ladies Plate. Met zijn ploeg van California won hij met gemak van een Engelse boot. Vandaag roeit hij tegen Dartmouth die die FISU-acht had uitgeschakeld.

Planning Nederlandse boten (Nederlandse tijd):
11:40u: Fien van Westreenen (California) vs Leander Club (W2-)
12:10u: Jessy Vermeer (Sydney RC) vs Nieuw-Zeeland (W4-)
12:20u: Triton vs Oxford Brookes (Temple8)
13:00u: Wibout Rustenburg & Guillaume Turlan (Skoll) vs Australië (M2x)
18:50u: Gert-Jan van Doorn (Washington) vs Thames RC & Leander Club (Visitors M4-)
20:10u: Olav Molenaar (California) vs Dartmouth (Ladies Plate8)

De wedstrijden zijn hier live te bekijken.