Mannenacht roeit oppermachtig naar goud

Wedstrijden

De Nederlandse mannen onder de 23 zetten het aantal gouden medailles van vandaag op drie en Nederland wint daarmee het medailleklassement. Met overmacht roeiden de oranjemannen naar de eindoverwinning.

De Nederlandse acht van Michiel Oyen, Nelson Ritsema, Michiel Mantel, Jaap Scholten, Maarten Hurkmans, Simon van Dorp, Lex van den Herik, Max Ponsen en stuurman Diederik van Engelenburg heeft dit jaar nog niet onder druk gestaan en ook vandaag roeide het octet fris en zeker. In de start waren de verschillen klein en grootmachten Groot-Brittannië en Duitsland deden een gooi naar de koppositie. De Nederlanders hielden het hoofd koel en hadden na het eerste kwart een taft voorsprong.

Goud
De Britten hadden een moeizame start, maar vonden tijdens het derde kwart hun draai in de wedstrijd. Ze liepen in op de leiders, met op de helft nog licht tussen de boten, was het verschil op de 1500 meter aanzienlijk verkleind. Maar de Nederlandse mannen lieten hen er niet langs. Ze oogden nog fris en dat bleek uit de overtuigende halen waarmee ze op kop bleven liggen. Nederland pakt goud ten koste van Groot-Brittanie en Duitsland, die goed zijn voor respectievelijk zilver en brons.