Goud voor Amber Kraak en Anne Marie Schonk

Wedstrijden

Amber Kraak en Anne Marie Schonk veroveren na een waanzinnige race de wereldtitel in de lichte vrouwen dubbeltwee onder de 23 jaar.

Dat de Nederlandse vrouwen in vorm zijn bleek al eerder deze week, maar ze werden vooraf niet als favoriet gekenmerkt. Na een knap opgebouwde race verraste het koppel door goud te halen in Rotterdam. De Nieuw-Zeelanders, die vorig jaar het hoogste eremetaal haalden deden in het slot nog een poging deze wereldtitel te prolongeren maar kwamen te laat.

Afleiden
De Italianen kwamen net als eerder dit toernooi vliegend uit de start en hadden al snel een bootlengte op de 250 meter. Nederland liet zich niet afleiden en lag op een keurige tweede plaats. De oranjevrouwen vielen even terug in het tweede kwart van de race, waar China nog een aanval uitvoerde. Hiertegen was het koppel bestand en pakte snel de tweede positie weer terug.

Wereldtitel
In het derde kwart gebeurde het. De Chinezen en de Italianen zakten in. Schonk en Kraak bouwden hun race gestaag uit en namen de koppositie over. De Nieuw-Zeelanders zetten aan maar kwamen te laat. Op 250 meter had de thuisploeg nog een lengte op de rest en dat bleek voldoende om als eerste over de finish te komen. De tweede Nederlandse wereldtitel is een feit.