Hurkmans en Scheenaard winnen Head of the Charles

Wedstrijden

Hoewel geen enkele Nederlandse ploeg erin slaagde een overwinning te behalen tijdens de Head of the Charles, hadden twee zeges toch een klein Nederlands tintje. Maarten Hurkmans won met zijn ploeg van University of California het achtenveld, net als Lisa Scheenaard met haar ‘Great Eight’ bij de vrouwen.

Steun NLroei. Doneer hier!

De winst van Hurkmans en kornuiten in Boston was opvallend, want voor de overwinning moest worden afgerekend met de door Concept 2 en Hudson gesponsorde ‘Great Eight’, waarvoor ook de inmiddels gepensioneerde Nederlandse stuurman Peter Wiersum was geselecteerd. De internationale topploeg met onder andere Damir Martin en Angel Fournier Rodriguez kon echter niet voorkomen dat de ploeg van California er met de winst van door ging. Het verschil op de finish bedroeg slechts een kleine drie seconde.

Washington
Vorig jaar was bij de grootste roeiwedstrijd van de wereld de acht van Washington met Nederlander Simon van Dorp nog het snelst. Hurkmans en Van Dorp waren ploeggenoten in de Nederlandse acht die afgelopen zomer voor de tweede keer op rij wereldkampioen werd bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar. Samen met onder andere Michiel Mantel eindigde Washington nu slechts op de zevende stek.

Scheenaard
Dat de vrouwelijke variant van de ‘Great Eight’ zou winnen, was geen verrassing. Een deel van de Amerikaanse selectie, die bij de WK in Florida zo erg tegenviel, eindigde op de tweede plek met een kleine twaalf seconden achterstand. Scheenaard had gezelschap van onder andere wereldskiffkampioene Jeannine Gmelin en de half Nederlandse – half Canadese Carling Zeeman. Een dag eerder skiffte Scheenaard nog naar een derde plaats achter winnares Genevra Stone.

Silvia
Positief was bij de vrouwenachten het optreden van Project 2020 (Silvia). De acht van coaches Nico Rienks en Rob Robbers slaagde naar een achtste plaats te roeien op zo’n 20 seconden achter de snelste studentenploeg uit Amerika. Ook Njord en een KNSRB-selectie van Minerva deden mee in dit veld en eindigden op plek 23 en 24, een halve minuut achter Silvia.

Nederlanders
Naast hen deden er nog een groot aantal andere Nederlandse ploegen mee. De meisjes dubbeltwee die naar afgelopen junioren WK was gegaan met Femke van de Vliet en Ilse Feenstra eindigde als tweede, net als een veteranen boot met Nico Rienks op slag. De mannenacht van Nereus kon niet imponeren. In het clubveld kwamen zij niet verder dan een twaalfde plaats, waarmee zij slechts 35 seconden sneller waren dan de snelle veteranen acht met onder andere Christof Coenders, die onlangs nog de Amstelbeker won.