Scheenaard in skiff naar WK

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Tijdens het trainingskamp in Italië dat de nationale vrouwen hielden, formeerde Josy Verdonkschot de bemanningen voor de WK in Sarasota. De hoofdcoach stuurt zes startende boten naar Amerika, waaronder lichte skiffeuse Marieke Keijser.

Zwaargewicht Lisa Scheenaard zit ook weer in haar vertrouwde skiff. In Luzern maakte zij nog deel uit van de dubbelvier die net naast het goud greep. In Zwitserland gaf zij met de daar behaalde prestatie nog aan te hopen op een plek in de dubbelvier, maar Verdonkschot liet al snel weten dat aan de met de ploeg eerder gemaakte afspraken niet getornd zou worden. Dat betekende dat Inge Janssen na een kortstondig skiffavontuur terug keert in de prioriteitsboot dubbelvier.

Leermoment
“Voor Lisa was het meevaren in de dubbelvier een goed leermoment, maar de afspraak was nu eenmaal dat dat slechts voor Henley en Luzern gold. Volgend jaar krijgt ze een nieuwe kans. In dit post-olympische seizoen kunnen we nog verschillende dingen proberen. In 2018 zal dat anders zijn”, aldus Verdonkschot.

Beslissing
De Eindhovense roeister maakte vorige jaar aan het eind van het seizoen indruk in de skiff en zal dat boottype ook bij het WK in Sarasota bemannen. Eerder dit jaar roeide Scheenaard nog in dubbeltwee met Marloes Oldenburg. Verdonkschot: “Ik heb die twee én Roos de Jong, met wie Marloes in Luzern roeide, afzonderlijk van elkaar gehoord en op basis daarvan een beslissing genomen waarin iedereen een goed toernooi kan varen. Lisa heeft natuurlijk eerder laten zien hard te kunnen skiffen en ik denk dat deze dubbel veel kan leren op zo’n toernooi.”

Verwachtingen
Scheenaard verwees voor een reactie naar Verdonkschot, maar wilde aan NLroei wel kwijt dat ze erg veel zin heeft om in de skiff te starten. Over haar kansen kan de bondscoach weinig zeggen. “Ik denk dat ze vooral eerst de halve finale moet halen. Dat is haar tot nu toe nog niet gelukt. Vanaf daar zullen we verder moeten zien. Ik verwacht haar niet in de top-5. Als de beste roeiers in de grote boten zitten, kan je dat ook niet verwachten. Al zou Lisa nog wel een apart geval kunnen zijn.”

Dubbelvier
Voor eremetaal verwacht hij logischerwijs het meest van de dubbelvier met naast Janssen, Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Nicole Beukers aan boord. “Zij moeten laten zien consequent wereldtop zijn. Ongeacht de precieze opstelling en bemanning moeten wij voor de overwinning mee kunnen doen.”

Opbouwen
Daar achter heeft de Amsterdammer zijn zinnen gezet op een acht, waarbij zijn meest ervaren roeisters dubbel starten in de vierzonder. Een nummer dat bij de Olympische Spelen van Tokyo voor het eerst wordt uitgeschreven. “Ik gebruik dit toernooi ook om te kijken in welk boordnummer de beste kansen liggen. Afgelopen seizoen was een tweede prioriteit om een nieuwe groep op te bouwen. Drie van de vier roeisters die goud wonnen bij het WK onder 23 jaar zitten nu ook in de acht.”

Differentiëren
Veronique Meester, Ymkje Clevering en Karolien Florijn zullen daarin gezelschap krijgen van olympiërs José van Veen, Aletta Jorritsma, Lies Rustenburg en Monica Lanz. De ervaren Kirsten Wielaard completeert de boot. De vierde wereldkampioen van Plovdiv, Elsbeth Beeres, laat het WK schieten vanwege een stage. “Ik wilde hen alleen laten meedoen als ze niet te vermoeid uit Bulgarije zouden terugkomen. Maar voordeel van deze groep is dat ik via het dubbel starten kan differentiëren in trainingen. De SB-roeisters zijn bijvoorbeeld een week later naar Pusiano gekomen.”

Concurrentie
Uitgesproken verwachtingen van de twee boten heeft hij nog niet. “Dat heeft deels te maken met dat ik nog niet precies weet in welk nummer de concurrentie start, al zal in de acht de top-4 van de Spelen zeker aanwezig zijn.”

©NLroei, 14-8-2017