Vandaag: Head en Paulis op goudkoers, Holland Vier wil medaille stelen

Kort

Goud ligt binnen het bereik van de lichte vrouwendubbeltwee. Het hoofd koel houden en een goede wedstrijd varen, is het enige wat nodig lijkt. Deze zinnen lieten zich gemakkelijk opschrijven, het zal vast niet zo gemakkelijk gaan.

klik hier en support NLroei!

Ilse Paulis en Maaike Head blaken van vertrouwen: in zichzelf en in elkaar. En terecht. Ook de mannen van de Holland Vier varen straks de eindstrijd om de medailles binnen. Goud en zilver lijken ver weg, maar brons is dichtbij. Hieronder de (NL-)starttijden en een beknopte voorbeschouwing.

Lichte vrouwendubbeltwee – finale: 15.32 u.
Zuid-Afrika is net als Nederland ook nog ongeslagen tijdens dit toernooi. Ursula Grobler en Kirsten Maccann waren (zover dat wat zegt) aanmerkelijk minder snel dan Head & Paulis. Dit zegt nog wat meer: in de halve finale kwam Nieuw-Zeeland tot op 0,2 seconde van de Afrikanen, terwijl Nederland de Kiwi’s in de voorwedstrijd op vijf tellen had gehouden. Samen met Canada zijn die boten de gevaarlijkste kapers op de kust. China en Ierland zijn verre outsiders.

Mannenvier – finale: 16.27 u.
Australië en Groot-Brittannië gaan strijden om goud en zilver. Zuid-Afrika had een herkansing nodig om de halve finale te bereiken, en was daarin sneller dan Italië. Canada werd in de halve finale opgejaagd door Nederland. Slagroeier Govert Viergever gaf aan dat zijn ploeg naar Rio is gekomen om een medaille te stelen. De piratenbemanning van de Holland Vier heeft de leiding in handen gegeven van hun coach René Mijnders. Hij was van 1988 tot en met 2008 elk editie van de Olympische Spelen nauw betrokken bij de roeimedailles. “Wij doen wat René zegt”, aldus Viergever.