Knab lijkt versterking voor Holland Acht

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Ruben Knab verbeterde zijn ergometerrecord. Dat was gisteren een zeldzaamheid. Met 5:49,5 verbeterde de routinier zijn inmiddels alweer vijf jaar oude record met een paar tienden. Hij lijkt een versterking van de Holland Acht.

De wederopstanding van de 28-jarige Amsterdammer is opmerkelijk. Na zijn vijfde plaats in de vier-zonder bij vorige Olympische Spelen in Londen, kwam Knab in een neerwaarts spiraal terecht. David McGowan, zijn coach met wie hij bij Nereus en later bij de roeibond opbloeide, werd in 2013 gedwongen te vertrekken bij de KNRB. Terwijl hij dat seizoen in de acht zat, werden zijn ex-ploeggenoten wereldkampioen in de vier zonder.

A-status
Na het matige optreden van de Holland Acht bij de wereldkampioenschappen in Amsterdam een jaar later besloot de roeier van Nereus het roer drastisch om te gooien. Hij keerde de equipe op de Bosbaan de rug toe en begon met krachtpatser Stef Broenink in Leiden een eigen project om een dubbeltwee te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het avontuur kostte hem zelfs zijn A-status. Het plan mislukte echter en noodgedwongen keerden beide roeiers terug in de bondsgroep.

Druk
Toen Knab dit najaar weer het Olympisch Trainings Centrum (OTC) binnenliep, was de hiërarchie binnen de groep veranderd. Met drie al voor de Olympische Spelen geplaatste boten, begon de olympiër weer onderaan de ladder. “Het is een ongebruikelijke situatie. Ik zag mezelf in het verleden als vaste kracht en nu ik moet ik me weer bewijzen. Maar eerlijk gezegd haalt dat het beste bij me naar boven. Ik heb druk nodig om te presteren.”

Persoonlijk vlak
Een van de dingen waarom Knab een jaar eerder naar Leiden trok, was dat hij zich niet kon vinden in de nieuwe trainingsaanpak die hoofdcoach Mark Emke hanteerde. Het zou onder andere te weinig duurwerk bevatten. Volgens Knab speelde daarbij nog iets anders een rol. “Het was voor mij noodzakelijk iets te veranderen omdat ik op persoonlijk vlak niet zo lekker zat. Een ommezwaai in de trainingsmethode paste toen niet. Ik moest gewoon even terug naar de basis.”

Plezier

Die vond hij terug in Leiden, waar in een groep onder topcoach Lili Wabeke-Meeuwisse hard werd getraind. Ondanks dat het dubbeltweeavontuur niet slaagde, kijkt hij met veel plezier erop terug. “Ik vind dat ons project qua resultaat niet is geslaagd, maar op persoonlijk gebied wel. Het plezier is terug en het heeft me mentaal weerbaarder gemaakt. Daar pluk ik nu de vruchten van.”

Bewijs

Zijn kritiek op de aanpak van Emke is nu weg. Zeker nu Knab zijn fysiek beste prestatie heeft verbeterd. “Wat dat betreft is het een voordeel dat de anderen vorig seizoen al het pad voor zijn begaan. Zij hebben het bewijs geleverd dat deze aanpak werkt.”

Bakboord
Komende weken moet hij zich in de twee-zonder bewijzen om in aanmerking te komen voor een plek in de vier. Zeker op bakboord is er veel concurrentie. Ook herintreder Rogier Blink aast op een plek. Eerst zal Knab samen met Sjoerd de Groot, Stef Broenink en Thijs van Luijk moeten uitmaken welke twee van hen verder mogen. De beste bakboorder moet voor een mogelijk race tegen iemand uit de vier-zonder vervolgens afrekenen met Blink. “Het is inderdaad dringen geblazen, maar dat is alleen maar mooi.”

Holland Acht
Knab vind het geen probleem dat hij niet meteen kans maakt op een plek in de Holland Acht. Emke gaf gisteren nog aan voorlopig niet van plan te zijn die bemanning te vervangen. “Ik heb niet per se mijn zinnen daarop gezet. Ik wil dit jaar er vooral alles uithalen wat erin zit en deze test is een mooie eerste stap”, aldus Knab. Toch heeft hij de prioriteitsboot van de mannen nog niet geheel uit zijn hoofd gezet. “Er kan natuurlijk van alles gebeuren en ik ga ervan uit dat de coaches ook de beste ploegen willen. Maar of ik daar voor in aanmerking zien we later wel.”

©NLroei, 27-2-2016