Sander van Dijk sneller dan nationaal record

Achtergrond Algemeen Kort Uitslagen Voorpagina

Lichtgewicht Sander van Dijk zorgde voor sensatie. Bij de gisteren gehouden ergometertesten voor developmentroeiers kwam hij tot 6:09,8, ruim een seconde sneller dan het nationaal record. Maar het is onduidelijk of dat als een record in de boeken gaat.

Er was in het Olympisch Trainings Centrum geen consensus of deze tijd als een record zou gelden omdat de prestatie niet tijdens een wedstrijd werd geklokt. Ook werd er in tegenstelling tot vorig jaar geen gebruik gemaakt van het startsysteem van Concept 2. Daarnaast is het is niet zeker of de tijd van Van Dijk sneller is dan van andere voormalige toproeiers tijdens bondstesten. Van Dylan van der Linde is bekend dat hij ruim tien jaar geleden bij zo’n gelegenheid een keer 6:09 neerzette.

Record
Developmentcoach Marit van Eupen kon gisteren niet vertellen of de roeibond eisen aan ergometerrecords stelt. Voor ergometerfabrikant Concept 2 die zelf de wereldrecords bijhoudt, is deelname tijdens een wedstrijd geen voorwaarde meer. Van Dijk zelf zou het begrijpelijkerwijs leuk vinden als zijn tijd ook als record zou worden genoteerd, al had de roeier van Proteus-Eretes vooraf niet verwacht hiertoe in staat te zijn. “Ik had me ingesteld op een ritme van 6:11-6:12 en dan hopen dat ik er in de start en eindsprint wat vanaf kon halen. Dat is allemaal precies goed uitgevallen.”

Inpasbaar
De tijd van Van Dijk is opmerkelijk omdat hij al sinds 2007 actief is als wedstrijdroeier. De roeier werd jarenlang uitgenodigd voor bondsselecties, maar telkens werd hij bedankt omdat hij technisch moeizaam inpasbaar zou zijn. De wereldkampioenschappen in Amsterdam, waar Van Dijk deelnam in de lichte acht, was dan ook pas het eerste belangrijke internationale optreden van de Delftenaar.

Wereldkampioenschappen

Niettemin bleef Van Dijk gemotiveerd. “Ik heb wel een lastige periode gehad in Amsterdam toen het bij de bond niet lukte, maar in Delft heb ik weer het plezier terug gevonden”, aldus Van Dijk. Inmiddels werkt hij vier dagen in de week als consultant, maar ook dat staat zijn progressie niet in de weg. “Ik ga nog steeds ongeveer twee a drie seconden per jaar sneller.”

Brandsma

Van Dijk was niet de enige die langs de Bosbaan een snelle tijd neerzette. Lisanne Brandsma van Skadi maakte indruk door 6:42,9 op de klokken te zetten. Bij de zware mannen was Koen Metsemakers de snelste met 5:54. Veel ogen waren gericht op wat het lichte duo Marieke Keijser/Amber van Zomeren zou doen. Keijser benaderde haar tijd van de NK Indoor met 7:05. Van Zomeren zette achter Keijser met 7:15 de tweede tijd neer.

©NLroei, 28-2-2016