Niki van Sprang in het hol van Duitse leeuw

Achtergrond

Niki van Sprang houdt van wedstrijden. En die zijn er ’s winters in Nederland niet zo veel. Dus keek hij op de Duitse wedstrijdkalender, zag de bondstest van onze oosterburen over zes kilometer en regelde de inschrijving. In een flink veld behaalde hij een verdienstelijke vierde plaats.

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Veel dank!

“Eigenlijk is het niet de bedoeling dat het een internationale wedstrijd wordt. Maar ik ben een halve Duitser, heb er tot mijn 13e jaar gewoond en kan ook over een Duits paspoort beschikken. Mijn vader is Duitser, maar ik heb de achternaam van mijn Nederlandse moeder. Die is beter te spellen dan Schwagrzinna. Bovendien ben ik lid van de Berliner Ruder Club. Die vereniging regelde voor mij ook een skiff. Er was dus geen probleem om mee te doen”, zegt van Sprang.

Om
Een incident was er in Dortmund niettemin. “Maar dat heb ik helemaal aan mezelf te danken. Bij het instappen was ik afgeleid, er zou een steen zijn waarmee ik mijn boot kon beschadigen. Mijn ‘leenskiff’ was gloednieuw, dus ik keek goed uit. Te goed. Want mijn dolklepje stond open. Dus lag ik even later in het ijskoude water. Heb snel droge kleren aangetrokken. En ben als een speer naar de start gegaan. Over het oproeien deed ik 26 minuten, over de wedstrijd 23.”

Steenkoud
Van Sprang die in de week ervoor nog bij de zware mannen ex aequo met Lennart van Lierop op de eerste plaats eindigde bij de Hel van Noorden, moest in het steenkoude Dortmund drie tegenstanders voor laten gaan. En net zoals bij de Hel bleek in Duitsland een lichtgewicht de allersnelste, Jason Osborne was de winnaar. Hij behaalde dit jaar bij de WK een finale plaats in de lichte dubbeltwee en versloeg recent bij de Armada Cup in de skiff niemand minder dan Damir Martin.

Doorkomen
“Osborne ging in de laatste kilometer bizar hard, 15 seconden sneller dan de rest. Hij lag na vijf kilometer maar een paar seconden voor, dat vond hij te weinig en ging op het laatst voluit. Mijn race ging aardig, zeker gelet op de omstandigheden. Met meer wedstrijden zoals deze kom ik de winter wel door”, aldus Van Sprang. Hij was sneller dan een belangrijk deel van de Duitse equipe waaronder Hans Gruhne, Deze slagroeier van de gouden olympische dubbelvier – werd vijfde achter de Pampusroeier.

De uitslagen van de wedstrijd in Dortmund zijn hier te vinden.