Junioren uit Holland Acht schurken tegen top

Achtergrond Voorpagina

De Junioren Holland Acht liet bij de NLroei-verkiezing tot ploeg van het jaar nipt de bronzen vrouwen dubbelvier achter zich. Bart Roovers schurkt evenals andere oud-bemanningsleden inmiddels tegen de seniorenequipe aan.

Vanwege hun unieke prestatie – de ploeg werd op de olympische baan van Rio de Janeiro wereldkampioen bij de junioren – vielen de roeiers afgelopen weken veelvuldig in de prijzen. In meerdere gemeenten werden de roeiers tot talent of zelfs sportman van het jaar. “Blijkbaar valt onze prestatie op. Ik zie het als een beloning voor het een jaar hard werken”, vertelt Bart Roovers. .

WK onder 23

Inmiddels stapte bijna de gehele groep over naar de senioren – alleen slagman Schwarz is nog junior. “De meesten van mijn ex-ploeggenoten proberen komend seizoen in een ploeg voor de wereldkampioenschappen onder 23 jaar te komen.” De sterkste jongens zoeken het zelfs nog hoger op. Hurkmans vertrok naar California voor de prestigieuze roeiploeg van Berkeley en Simon van Dorp mocht mee op trainingskamp met de zware mannen equipe van Mark Emke.

Titel

Roovers is de enige die in de lichte categorie valt en maakte in december flink veel indruk bij de nationale kampioenschappen indoorroeien waar hij met een tijd van 6:18,7 de titel onder 23 jaar behaalde. Ook hij heeft – naast het slagen voor zijn eindexamen – het Senioren B wereldkampioenschap in Rotterdam op het oog.

Spaans
Even leek het er zelfs op dat hij misschien nog kon aanhaken bij de olympische equipe toen Tim Heijbrock overtraind bleek. Bondscoach Jeroen Spaans zei onlangs tegen NLroei dat Roovers weliswaar nog erg jong is en nog geen enkele keer heeft ingewogen, maar ook dat hij hem graag een keer in de boot wilde zien.  Concreet is dat echter nog niet geworden. “Ik zou het erg leuk vinden, maar ik heb er nog niets over gehoord. Mijn coach is verteld dat er interesse is.”

©NLroei, 28-1-2016