Mahe Drysdale verliest van gelegenheidsskiffeur

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Olympisch skiffkampioen Mahe Drysdale leed in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een pijnlijke nederlaag. Tijdens de Cambridge Town Cup op zijn eigen Lake Karapiro verloor hij afgelopen zondag van de relatief onbekende John Storey.

Storey, die bij de wereldkampioenschappen van 2015 met zijn dubbelvier naast een olympisch startbewijs greep, roeide naar een indrukwekkende tijd van 6:35,57. Daarmee benaderde hij het wereldrecord van Drysdale met ruim twee seconden. De 28-jarige skiffeur heeft vermoedelijk geen verdere ambities in de skiff. Hij zal vermoedelijk onderdeel blijven van de dubbelvierbemanning, die bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) alsnog een ticket naar Rio de Janeiro zal proberen te bemachtigen.

Aanloopproblemen

Het is niet de eerste keer dat de 37-jarige Drysdale problemen kent in het voorseizoen. Vorig jaar werd hij tot tweemaal toe verslagen door Hamish Bond uit de ongenaakbare twee-zonder en in 2008 verloor hij in het voorseizoen een keer van Rob Waddell. Ook lag de skiffeur onlangs overhoop met de Nieuw-Zeelandse roeibond. De Kiwibond ontsloeg zijn coach Dick Tonks vanwege het begeleiden van de Chinese lichte dubbeltwee, straks een van de concurrenten van Nieuw-Zeeland. Inmiddels is dat conflict van de baan en mag de befaamde coach Drysdale blijven begeleiden.
Medaillisten verslagen
Een andere sensatie tijdens de Cambridge Town Cup was dat Rebecca Scown en Genevieve Behrent uit de vrouwenacht van vorig jaar, in de twee-zonder de zilveren WK-medaillisten Kerri Gowler en Grace Prendergast versloegen. En passant roeide het duo ook nog eens een fabelachtig wereldrecord van 6:49,06. Een tijd die ruim anderhalve seconde sneller is dan het oude wereldrecord van het Britse tweetal Helen Glover en Heather Stanning. Het is volgens de Nieuw-Zeelandse website Stuff.co.nz echter onzeker of deze tijd uiteindelijk als ‘best time’ in de boeken gaat, omdat er vanwege een stuwdam op het meer sprake zou kunnen zijn van stroming.

©NLroei, 1-2-2016