Amsterdammers maken op de Amstel de dienst uit

Achtergrond Commentaar

Beide finales in de studentenvelden van de Amstelbeker eindigden gisteren in een onderonsje tussen de achten van Nereus en Skøll. Deze Amsterdamse verenigingen lijken de laatste jaren steeds oppermachtiger te worden.

Dat de twee clubs beide finales bemanden is geen toeval. Nereus is al enkele decennia toonaangevend in het Nederlandse roeien en geeft veel meer uit aan betaalde coaching dan enige andere Nederlandse club. En Skøll heeft de laatste jaren de opgaande lijn weer goed te pakken. Het lijkt erop dat de club aan de Jan Vroegopsingel er weer goed in slaagt de voordelen van een Amsterdamse vereniging te benutten.

Roeibond
Zo beschikt de hoofdstad met de Amstel en de Bosbaan over uitstekend roeiwater en niet onbelangrijk: het is ook de plek waar de roeibond traint. Talentvolle junioren kiezen vanwege hun carrière sneller voor Amsterdam dan voor een andere stad. En uiteraard is het praktisch om in de buurt te wonen van de plek waar de bondsploegen trainen.

Junioren
Het gaat zelfs zo ver dat de winnende boten van Nereus gisteren bij de Amstelbeker elk slechts één roeier (Douwe Smits en Anna-Eva Petersen) telden die zelf door Nereus is opgeleid. De vrouwenboot had drie nieuwkomers aan boord die drie weken terug nog vooraan voeren bij de Europese kampioenschappen onder 23 jaar in Duisburg.

Henley
Ook Skøll trekt weer steeds meer getalenteerde ex-junioren. Dat zal samenhangen met successen. Zo kan ook Skøll buigen over steeds meer toonaangevende resultaten, zoals de winst in de dubbelvier in Henley twee jaar terug. Gecombineerd met een aantal sterke studentenroeiers levert dat snelle achten op.

Finale
Kortom: er lijkt steeds meer een tweedeling te komen tussen de verenigingen binnen en buiten Amsterdam. In hoeverre dat een probleem is, is echter een andere vraag. Als het vaker zulke spannende finales oplevert zoals gisteren bij de mannen (slechts 0,4 seconde verschil) is dat voor de neutrale toeschouwer geen enkel probleem.

De bekerwinnaars van de Amstel (foto: Leo de Keizer).