Skiffhead: Junioren in kielzog nationale top

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Rogier Blink en Inge Janssen wonnen gisteren elk hun Skiffhead overtuigend. Maar niet minder opvallend, zo niet opvallender waren de prestaties van de junioren Bram Schwarz en Karolien Florijn.

De dochter van bondscoach Ronald Florijn pakte de handschoen rechtstreeks op door in het seniorenveld te starten. Ze zat Inge Janssen dicht op de hielen. Sterker: Karolien Florijn roeide knalhard, maar haar koers bij de Grote Bocht was verre van optimaal. Het verschil tussen Janssen en junior Florijn bedroeg uiteindelijk zes seconden.

Baanrecord
Janssen verkeert in de vorm van haar leven, ze sprak over een probleemloze wedstrijd. “Ik heb weinig in de skiff kunnen trainen, eigenlijk alleen maar in de avond van afgelopen vrijdag. En toch ging het prima”, zei ze. Beide roeisters kwamen gisteren onder het baanrecord van Marit van Eupen. Janssen is onder de indruk van skiffeuse Florijn. “Het is ongehoord knap hoe hard ze vaart.”

Wereldtitel
Janssen reist vandaag achter haar ploeggenoten uit de dubbelvier aan, die al in Varese vertoeven om zich optimaal voor te bereiden op de eerste internationale krachtmeting van 2016. De kans lijkt klein dat Florijn in de skiff nog een keer de nationale olympische scullselectie zal tegenkomen.

Realist

Roeister Florijn houdt niet van grootspraak. “Het sturen kostte me erg veel moeite en daar heb ik wel wat verloren. Maar ik weet niet hoe dat bij Inge Janssen is gegaan”, zegt de junior. ,,Het was mijn doel zo dicht mogelijk achter haar te zitten en dat is goed gelukt. Ik heb er ook flink op getraind. We hebben veel lange afstanden gedaan en dat pakte goed uit.”

Rio
Hoewel de selecties voor de Olympische Spelen inmiddels zijn afgerond, heeft de Leidse Rio nog niet helemaal uit haar hoofd gezet. “Mijn plan is bij de nationale kampioenschappen eind april zo hard mogelijk te gaan. Ik kan dit seizoen altijd nog naar de wereldkampioenschappen voor junioren.” Florijn lijkt een serieuze kandidaat om voor Nederland de wereldtitel in de skiff van Marieke Keijser te prolongeren.

Blink
Rogier Blink heeft twee jaar lang gekampt met rugblessures, maakte recent een succesvolle rentree in de boordselectie, maar strandde via seat-races in het zicht van de haven van Rio. Hij is geen huilebalk en haalde de skiff weer uit de loods. “De Skiffhead in is de leukste wedstrijd van het jaar. Ik probeerde niet te hard van start te gaan en mijn voordeel in het laatste stuk te halen. Dat lukte prima. Want er is geklokt dat ik vanaf de Berlagebrug nog tien seconden extra ben uitgelopen ben op Lennart van Lierop.”

Van Lierop

Deze Amsterdammer – vorig jaar vierde bij de WK tot 23 jaar in de lichte skiff – is geen onverdienstelijke solist. Als hij weer op gewicht komt, kan hij in de lichte SB-skiff hoge ogen gooien bij de WK in eigen land. Zijn coach Steffen de Vries is vastberaden: “Hij won de Skiffhead al een keer als junior, op een dag wint hij ook als senior deze wedstrijd.”

Junioren
Bram Schwarz ging als een speer. De regerend wereldkampioen in de jongensacht heeft zijn zinnen gezet op de WK-skiff, hij zat gisteren op een halve minuut van Blink. Zijn voorbereiding was verre van optimaal, in de winter had hij last van blessures, twee dagen geleden roeide hij zijn nieuwe skiff aan barrels. “Met een betere voorbereiding was dat verschil zeker kleiner geweest”, zei Schwarz. Bij de meisjes won Femke van de Vliet uit Bunnik, nabij Utrecht. Zij eindigde ruim dertig seconden voor de gevestigde orde in de persoon van Fenna Verberne en behaalde de zesde eindtijd bij de senioren.

©NLroei, 4-4-2016

3 thoughts on “Skiffhead: Junioren in kielzog nationale top

  1. Geachte redactie,
    In het artikel staat dat mijn vader mijn coach is, maar Ed Maan is mijn coach.
    Karolien Florijn

  2. In de dames 1x is echt ongehoord hard gevaren. Het baanrecord van Inge Janssen is buitengewoon. Vergeleken met de andere tijden was een tijd onder de 30 minuten al bijzonder geweest. En daar dan als 17-jarige vlak achter zitten … Is er nog een bankje vrij in de acht?

Comments are closed.