Skøllmannen oppermachtig bij Tromp Boat Races

Voorpagina Wedstrijden

Net als vorig jaar waren het vooral de mannen van Skøll uit Amsterdam die er met overwinningen vandoor gingen bij de Tromp Boat Races. Zo soleerde Lennart van Lierop naar de winst in de zware skiff, lichtgewichten David Kampman en David van Velden waren de snelsten in hun leeftijdscategorie.
[su_quote]Maak kans op het boek ‘Fluisterend Goud’, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
Vooral de prestatie van Van Velden was opzienbarend. Hij was de slagman van de juniorendubbelvier van afgelopen jaar en stapte dit najaar over van Willem III naar buurman Skøll. Met zijn 18 jaren oud liet hij echter alle andere lichte mannen achter zich, inclusief bronzen WK-medaillewinnaar David Kampman die zich nog wel de beste in de LSA-categorie moest noemen.

Duuratleet
Van Lierop was echter nog een maat te groot voor de kleine nieuweling. De voormalige lichte roeier deed een halve minuut sneller over de ruim 5 kilometer op het Hilversums kanaal. Alleen Eindhovenaar Guido de Ruiter kon enigszins in zijn kielzog blijven en moest een kleine negen seconden toegeven op de altijd sterke duuratleet Van Lierop.

Morreau
Het had weinig gescheeld of alle skiffvelden bij de mannen waren naar de vereniging aan de Jan Vroegopsingel gegaan. Een andere nieuwe Amsterdamse aanwinst, Joost Schwarz, was met zijn derde plaats ook voorin het SB-veld te vinden, net als onder 23-medaillewinnaar Wibout Rustenburg. Ze konden echter allen net niet opboksen tegen voormalig junior Wietse Morreau. De roeier van Het Spaarne was 0,3 seconden sneller dan Van Velden en negen dan zijn voormalig verenigingsgenoot Schwarz.

Van der Bij/Ritsema
De tweezonder was zoals voorspeld een prooi voor equipeleden Jan van der Bij (Skøll) en Nelson Ritsema (Nereus). Het Njord-duo Gerard van Velden en Ewoud de Haan volgden op ruim een halve minuut. Skøll pakte met David Kampman en Job Huigsloot en passant ook nog de overwinning mee in de dubbeltwee. Het in de breedte sterk presterende Laga werd daar tweede en derde.

Wereldkampioenen
Bij de vrouwen was wereldkampioen bij de junioren, Lisa Bruijnincx, de beste. De nu voor Njord roeiende skiffeuse won het SB-veld en was daarin tien seconden sneller dan de snelste SA-roeister. Deze andere wereldkampioen (U23), lichtgewicht Susannah Duncan, deed op haar beurt weer tien tellen sneller over de ruim 5 kilometer lange race dan de winnares bij de zware vrouwen, de verrassende Ashly Rijst van wederom Skøll. Iris Hochstenbach won het lichte SB-veld en bleef opvallend dichtbij concurrent Duncan.