Amos Keijser dwingt plek af in dubbelvier

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Niki van Sprang gaat uit de dubbelvier. Zijn plaats wordt ingenomen door Amos Keijser. Dat is besloten bij de WKselecties voor mannenboten. Hoofdcoach Mark Emke stuurt zes ploegen, louter in olympische disciplines.

Van Sprang bemant bij de WK in Florida een dubbeltwee met het jeugdige talent Bram Schwarz. Stef Broenink zal ondanks een beroerd voorseizoen de skiff bemannen.

Prioriteitsboot
“Bij het scullen heeft de dubbelvier de prioriteit. De coaches hebben met deze groep eerst een beeld gekregen van wat precies de mogelijkheden waren en daarna hebben we geracet”, aldus Emke. Lagaaier Keijser roeide in Poznan als invaller voor Abe Wiersma al verrassend naar het zilver en verbeterde met die ploeg en passant ook nog eens het Nederlands record. Freek Robbers en Koen Metsemakers completeren de boot.

Dubbeltwee
Van Sprang komt nu uit in de tweede Nederlandse scullboot, de dubbeltwee. Emke ziet het niet als probleem bij de WK een nieuw geformeerde dubbeltwee voor de leeuwen te gooien. “Natuurlijk moet er nog wel een en ander gebeuren, maar we hebben nog wel de tijd daar iets aan te doen. Het is een veelbelovende combinatie.”

Wereldkampioenen
De hoofdcoach wilde aanvankelijk uit de gouden U23-acht naast Schwarz, ook Simon van Dorp aan zijn selectie toevoegen. “Hij gaf aan een lang seizoen te hebben gehad en heeft er uiteindelijk voor bedankt.” Een derde roeier uit die veelbelovende boot, Lex van den Herik, is terug in de tweezonder met Bo Wullings, het duo dat eerder dit seizoen derde werd bij de nationale kampioenschappen en de finale haalde bij het EK. Dirk Uittenbogaard is zijn eerdere vervanger, hij moet de WK laten schieten vanwege studieverplichtingen.

Broenink
Na een uitstapje in Luzern in de dubbeltwee is Stef Broenink weer terug in de skiff. De roeier van Njord mag ondanks zijn matige resultaten eerder dit seizoen alsnog naar Sarasota afreizen. Emke: “Hij is in het voorjaar flink ziek geweest en heeft daar erg lang last van gehouden. Zelfs op onze hoogtestage had hij het nog behoorlijk zwaar. Het ziet er nu naar uit dat hij daar eindelijk goed overheen is gekomen. Dat blijkt ook uit onze fysieke testen. Maar ook technisch zal er nog wel wat moeten gebeuren.”

Ongewijzigd
De Amsterdamse coach veranderde verder niets aan de Holland Vier en de Holland Acht. Beide ploegen roeiden naar brons bij de laatste wereldbeker in Luzern. “Met hen hebben we een goede hoogtestage achter de rug. We blijven vanaf nu tot twee weken voordat de WK beginnen op de Bosbaan trainen.”

©NLroei, 23-8-2017