Groningse proef tegen stalen damwand lijkt succesvol

Kort

Het lijkt erop dat er een oplossing is voor het probleem op het Groningse Noord-Willemskanaal. Roeiers hebben last van terugkerende golfslag van stalen damwanden.

Eerder gaven provincie en waterschap aan ook de andere kant van het kanaal van deze wanden te willen voorzien. Na protest van de roeiverenigingen Gyas en De Hunze werd besloten tot een proef waarbij met stenen gevulde korven voor de damwanden worden geplaatst. Hoewel de testperiode officieel nog niet afgelopen is, zijn de roeiers van Gyas al zeer enthousiast over de oplossing.

Noodzakelijk
“Het werkt fantastisch. We zouden zelfs graag zien dat deze korven op het hele traject worden geplaatst. Het zou het Groningse roeien ten goede komen. Ik denk zelfs dat het noodzakelijk is”, vertelt Gyas-coryfee Rogier Blink voor de camera’s van Omroep Organisatie Groningen (OOG).

Mankracht
Probleem is dat de gemeente er vooralsnog geen geld voor vrij gemaakt heeft. De Groningse roeiers bieden aan om te helpen bij het te water laten van de korven. “We hebben als studenten weliswaar weinig geld, maar wel veel mankracht. Op die manier zouden we goed van elkaar gebruik kunnen maken”, aldus Blink.

Vervolg
De testen zijn nu anderhalve maand aan de gang, in september zijn ze afgerond. Gemeente, provincie en waterschap besluiten daarna wat het vervolg zal zijn.

©NLroei, 24-8-2017